SAS kutter bonuspoeng på billigbilletter

Null bonuspoeng på de billigste SAS-billettene i Skandinavia fra 1. desember. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS har innført nye satser for opptjening av bonuspoeng. Det innebærer at en SAS-kunde må reise 50 ganger mellom USA og Norge på de billigste billettene for å få nok poeng for å få en bonusreise mellom Oslo og Bergen.

Dette er konsekvensen etter at SAS mandag meldte ut at det kutter poengopptjeningen på de billigste billettene mellom Norge, Sverige og Danmark, og reduserer opptjeningen på andre ruter på de billigste billettene.

Det er ikke mange år siden SAS sloss med nebb og klør for å gjeninnføre bonuspoeng på norsk innenriks.

Selskapet fremstilte det som om det var et være eller ikke være for SAS å få lov til å belønne lojale reisende med bonuspoeng, som da var forbudt på norsk innenriks.

Nå er det andre tider, for mandag kom meldingen om at selskapet selv fjerner muligheten til å opptjene bonuspoeng på de aller billigste billettene, bl.a. såkalte SAS Go Light. Dette gjelder for flyvinger innen Skandinavia og Baltikum.

Ikke nok med det, opptjeningsmulighetene på andre strekninger blir også kraftig redusert fra og med 1. desember. En Go Light-billett som ikke er fleksibel vil for eksempel gi bare 200 poeng for reise fra Skandinavia til New York, en tur som inntil nå har gitt 3.000 poeng hver strekning.

Det betyr konkret at en SAS-kunde etter 1. desember må reise 50 ganger tur/retur Oslo – New York på Light-billett for å kunne ta ut en bonusreise fra Oslo til Bergen. Da må man også betale 436 kroner i avgifter.

Også de noe dyrere Go-billettene får redusert opptjening på langrutene.

Oslo – Miami blir for eksempel honorert med 4500 poeng i dag på Go, mot 2400 fra 1. desember. På Light-billett får kunden bare 240 poeng hver vei.

Innen Norge vil opptjeningen på en Go-billett falle fra 250 til 100 per enkeltstrekning.

En Go-billett innen Europa som i dag ville gi minst 500 poeng, gir etter 1. desember bare 100 poeng.

Kritikken mot endringene lot ikke vente på seg på sosiale medier: «Et hån fra SAS Euro Bonus når man tjener mer poeng på å kjøpe banan på Joker enn å kjøpe flybillett.,» skriver en kunde på Facebook.

På de fleksible Go-billettene og Plus-billettene er det ingen endringer.

SAS forklarer endringene med at prisen på flybilletter har falt kraftig de senere årene, mens poengopptjeningen har ligget fast. Derfor kommer justeringen.

Også andre flyselskaper har gjort det samme som SAS, og redusert kraftig muligheten for poengopptjening for de billigste billettene.