Shopper så mye at Kjos må ut med en million gratisreiser

Bjørn Kjos og Norwegian har danket ut BA som største transatlantiske selskap til og fra New York-området. Foto: Norwegjan

Flyselskapenes fordelsprogram har blitt en gullgruve for dem selv og medlemmene. I fjor tjente Norwegians kunder opp så mye bonus at Bjørn Kjos måtte gi dem 1 million gratis flyturer. SAS på sin side solgte Euro Bonus-poeng for 1,2 milliarder kroner.

Millioner av nordmenn samler på flybonus som kan brukes til å betale nye flyturer med, helt eller delvis. Bonusen opptjenes på to måter:

Enten ved å fly, eller ved å handle hos flyselskapets partnere som gir deg flybonus for å handle akkurat hos dem.

Dette blir det haugevis av gratisturer av. Norwegian og SAS omsetter for milliarder i bonus, inntekter som de får ved å selge bonuspoeng eller cashpints til ulike selskaper som de igjen deler ut til sine kunder.

Bl.a. bruker kredittkortselskapene poeng for å lokke medlemmene til å bruke kortene deres. En avtalt  sum går rett inn på kundens bonuskonto hos flyselskapet hver gang kunden drar kortet.

Etter hvert har det blitt en liten skog av store og små bedrifter som kjøper bonuspoeng hos flyselskapene og gir dem videre til kundene sine.

Norwegian Reward

Brede Huser er sjef for Norwegians program, Norwegian Reward, som i dag har 7,5 millioner medlemmer. Han bekrefter overfor flysmart24.no at oppsamlingen av bonuspoeng ved handel hos partnerne etter hvert har blitt meget omfattende:

-Medlemmer i Norwegian Reward tjener mer enn halvparten av sine cashpoints ved kjøp av varer eller tjenester hos våre partnere. Bare i 2017 tjente våre medlemmer nok poeng fra våre partnere til en million gratis flyreiser med Norwegian. Dette er en genial måte å få redusert prisen på flybilletter på, mener Huser.

Hos Norwegian er verdien enkel å beregne. Der er ett såkalt cashpoint verd 1 krone. Huser sier at bruken av spesielt av kredittkortet til Bank Norwegian for å samle bonus, er blitt veldig populært. Dessuten:

-Vi ser også at reiserelaterte tilbud som hotell, leiebil, parkering og flytog og flybuss er populært, samt abonnements tjenester som strøm, boligalarm og mobil.  Vi ser et tydelig mønster blant medlemmer som har fått «smaken» på opptjening i hverdagen. Når de ser hvor enkelt det er å tjene cashpoints gjør de senere bevisste valg for å tjene seg opp til en billigere eller gratis flyreise, sier Huser som likevel ikke vil si hvor mye Norwegian omsetter i cashpoints for i løpet av år.

SAS Euro Bonus

I motsetning til hos Norwegian har SAS’ Euro Bonus-poengene vekslende verdi.

Hos SAS omsatte man i fjor for 1,2 milliarder svenske kroner i salg av bonuspoeng. Da selskapet i forrige uke la frem regnskapet for andre kvartal i år gikk det frem at dette salget hadde økt med 20 prosent i forhold til samme periode i fjor.

-Selv om dette totalt sett fortsatt er en relativt beskjeden andel av selskapets inntekter, er det ingen tvil om at det er en voksende del. Jeg vet ikke om vi i år kommer opp i 1,5 milliarder kroner, men det ser jo lyst ut, sier finansdirektør Torbjørn Wist i SAS-konsernet til flysmart24.no.

Han sier at salget av bonuspoeng har en annen og viktig funksjon også, som kommer alle kunder til gode:

-Dette er inntekter som gjør at vi kan holde billettprisene så lave som mulig. Slik sett kommer dette salget alle kunder til gode. Og vi skal bli større. Vi har stadig kontakt med nye partnere som vil tilby våre svært populære bonuspoeng til sine kunder, og har nye avtaler som vi kommer til å bekjentgjøre om kort tid. Jeg kan ikke nevne navn. De mest typiske partnerne våre er jo ulike kredittkort der kunden får ekstra bonus både ved å bestille kortet og ved å bruke det, sier Wist.

Likte du flysmart24.no? Lik oss på Facebook så får du reisenyhetene først