Kraftig svikt for nordmenns Syden-favoritt i vinter

Nordmenns iver etter å reise til Gran Canaria denne vinteren er mindre enn før. Foto: TUI

Nordmenn svikter sin feriefavoritt i vinter, for første gang på svært mange år. Gran Canaria opplever en nedgang i nordmenns besøk på hele 20 prosent.

Det viser ferske tall som Nordens største reisebyrå for privatmarkedet, Ticket Feriereiser, presenterer for flysmart24.no. Den generelle nedgangen bekreftes også av tall fra spanske luftfartsmyndigheter.

Gran Canaria har i alle år vært som en magnet for nordmenn vinterstid, og det klart foretrukne reisemålet i den mørke årstiden.

I år har det skjedd noe. Tallene for vinteren er blodrøde. Hver femte gjest fra i fjor vender øya ryggen denne vinteren, viser oversikten til Ticket.

Ticket er en av de få nøytrale operatørene og selger reiser for alle de store arrangørene – Ving, Apollo og TUI – og merker en svik i etterspørselen etter typiske Syden-reiser generelt:

– Bestillingene er 6 prosent lavere enn i fjor totalt sett på reiser til sol og bad. Vi mener det skyldes den flotte sommeren, at folk er litt mettet og at mange har brukt opp ferien sin for 2018, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wollf Andresen.

LES OGSÅ: For mye håndbagasje skaper konflikt mellom passasjerene om bord

Selv om Gran Canaria må merke en svikt på 20 prosent færre bestilte reiser, er den populære kanariøya fortsatt det største enkeltmarkedet i vinter – foran Bangkok og Tenerife.

Ferske tall som de spanske luftfartsmyndigheter har lagt frem, bekrefter imidlertid nedgangen fra Norge.

For perioden januar til og med august har Norge en svikt i direktereiser til Gran Canaria på rundt 3.000 personer, eller 1,6 prosent. I alt 202.000 nordmenn har i denne perioden kommet til øya.

Tallene, som presenteres i den norskspråklige avisen Dag og Natt blir av avisen forklart med den varme sommeren i Nord-Europa, at bl.a. Tyrkia har kommet på banen som et aktuelt ferieland igjen og at euroen har blitt dyr for nordmenn.

– Euroen har blitt betydelig dyrere for oss fra Skandinavia i løpet av det siste året. Valutaen har blitt rundt 10 prosent dyrere. Sammenligner vi det med fallet i den tyrkiske lira, blir fordelen for landet i øst betydelig, skriver avisen.

Nordmenns interesse for å reise til de andre av de store Kanariøyene svikter. I årets første åtte måneder gikk antallet besøkende til Tenerife ned med 15,7 prosent og til Lanzarote med 17,4 prosent. Bare  Fuerteventura økte, med 17 prosent, men her er antall besøkende lavt.

Om nedgangen fra Norge ikke er så stor, er den desto større fra viktige land som England (minus 8.3 prosent) og Tyskland (minus 3,5 prosent.)

Likevel ser året som helhet ut til å bli det nest beste i Kanariøyenes historie.

Lik flysmart24.no på Facebook