Kjos: Prisen på flybilletter vil øke innen kort tid

Reisende må regne med økte billettpriser fremover, mener Bjørn Kjos. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Sjefen for Norwegian, Bjørn Kjos, er ikke i tvil om at prisen på flybilletter skal opp i den nærmeste fremtid. Han sier at prisene blir presset opp av den økte oljeprisen. Det er en av landets ledende luftfartsanalytikere ikke like sikker på.

Foreløpig har den dramatiske økningen i oljeprisen ikke fått de store følger for passasjerene. Når prisnivået ikke steget tilsvarende oljeprisøkningen har det sin forklaring i den store overkapasiteten som fins i markedet. Det er flere flyseter til salgs enn det er passasjerer som er interessert i å kjøpe billetter, derfor stiger ikke prisene.

Nå mener Kjos imidlertid at flere selskaper blir nødt til å sette opp prisene for å sikre sin egen inntjening, og at dette vil skje relativt raskt.

Han ser ikke bort fra at det kan skje allerede inneværende år:

– Om det blir om en, to eller tre måneder vet jeg ikke. Hele bransjen vil måtte kompensere for stigende drivstoffkostnader, selskapene kan ikke drive videre uten å sette opp prisene, sa Kjos.

Han la frem regnskapstallene for selskapets tredje kvartal torsdag. Han pekte spesielt på de selskapene som ikke har så nye og drivstoffgjerrige fly som Norwegian.

Kjos mener at prisøkningene først og fremst vil presse seg frem på lengre ruter, og spesielt på langdistanserutene til Asia og Nord- og Sør-Amerika.

Luftfartsanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair er ikke så sikker på at prisene vil øke, tross uttalelsene fra Kjos. Han sier han heller tror at flyselskapene må øke tilleggssalg av seter, bagasje og servering.

Han sier at Norwegians viktigste konkurrenter i Europa – Ryanair, EasyJet og Eurowings – har store krigskasser og vil ikke gi seg på pris. Han tror prispresset også kommer til å vare på de lengre rutene:

-Nå går vi inn i to tøffe vinterkvartaler med redusert etterspørsel på flyseter mellom Europa og Nord-Amerika. Passasjerene får mer kapasitet å velge mellom. Dette vet passasjene og det leder til jakt på laveste pris, mener Elnæs.

Han tror dessuten at handelskrigen mellom USA og Kina gjør at amerikanske flyselskaper flytter kapasitet fra dette markedet til blant annet ruter mellom USA og Europa.

– Det øker kapasiteten, og det vil igjen medvirke til å drive billettprisene nedover. Dessverre tror jeg ikke at Kjos får rett i at billettprisene vil stige, det ligger an til at prisene kommer under enda mer press både i Europa og over Nord-Atlanteren de neste tre til seks måneder, tror Elnæs.

Lik flysmart24.no på Facebook