Kjos: Prisen på flybilletter vil øke innen kort tid

Reisende må regne med økte billettpriser fremover, mener Bjørn Kjos. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Sjefen for Norwegian, Bjørn Kjos, er ikke i tvil om at prisen på flybilletter skal opp i den nærmeste fremtid. Han sier at prisene blir presset opp av den økte oljeprisen. Det er en av landets ledende luftfartsanalytikere ikke like sikker på.

Foreløpig har den dramatiske økningen i oljeprisen ikke fått de store følger for passasjerene. Når prisnivået ikke steget tilsvarende oljeprisøkningen har det sin forklaring i den store overkapasiteten som fins i markedet. Det er flere flyseter til salgs enn det er passasjerer som er interessert i å kjøpe billetter, derfor stiger ikke prisene.

Nå mener Kjos imidlertid at flere selskaper blir nødt til å sette opp prisene for å sikre sin egen inntjening, og at dette vil skje relativt raskt.

Han ser ikke bort fra at det kan skje allerede inneværende år:

– Om det blir om en, to eller tre måneder vet jeg ikke. Hele bransjen vil måtte kompensere for stigende drivstoffkostnader, selskapene kan ikke drive videre uten å sette opp prisene, sa Kjos.

Han la frem regnskapstallene for selskapets tredje kvartal torsdag. Han pekte spesielt på de selskapene som ikke har så nye og drivstoffgjerrige fly som Norwegian.

Kjos mener at prisøkningene først og fremst vil presse seg frem på lengre ruter, og spesielt på langdistanserutene til Asia og Nord- og Sør-Amerika.