Ble syk av å være i taxfree-butikken på Gardermoen

Oslo-mannen ble så syk av oppholdet i taxfree-butikken på Gardermoen at han måtte ta ekstra medisin. Foto: Knut-Erik Mikalsen

En passasjer som skulle reise fra Oslo Lufthavn ble så syk av den intense parfymelykten på taxfree-butikken at han ble tvunget til å ta medisiner. Selskapet som driver butikkene beklager, ber allergikere bruke en annen utvei til flyene.

Oslo-mannen er plaget av astma og var på vei til London-flyet for et par helger siden og skulle helt i enden av flyplassen, til den gamle utenriksterminalen. Det er der alle flyene flyene til non-Schengenlandene går fra.

Utgangene er imidlertid skiltet slik at de lett fører reisende rett inn i taxfree-butikkene, noe Avinor har blitt kraftig kritisert for tidligere. Det samme skjedde denne gangen.

Turen gjennom butikken ble en påkjenning han ikke var forberedt på, for han opplevde å bli syk av den intense parfymelukten etter den korte spaserturen:

– Mer enn noen gang tidligere var duftene påtrengende, og selv jeg som bare er «lett» astmatiker ble nødt til å ta ekstra medisin, skriver mannen i en klage til Oslo Lufthavn.

Overfor flysmart24.no sier han at avgangsområdet er skiltet rett inn i butikken, og at de fleste velger å ta den veien.

– Til forskjell fra de kjøpesentre jeg er innom, så er taxfree-området utformet slik at du må gjennom parfymeavdelingen for å komme videre til de andre salgs- og serveringsområdene eller gatene i denne piren, sier mannen.

Han sier at han har forståelse for at de næringsdrivende på flyplassen må få stilt ut sine varer, men at flyplassen bør finne en ordning som gjør reisen mindre belastende for at kronisk syke og barn kan passere butikkområder uten å føle ubehag ved opplevelsen.

– Det aller beste hadde vært om dette området hadde vært utformet som de fleste kjøpesentre, med egne temabutikker man gikk inn og ut av, men jeg innser at det er utopisk, sier han.

Mannen mener at taxfree-butikken på det nye avgangsområdet på pir nord, samt ankomstbutikken, virker bedre tilrettelagt slik at astmatikere ikke blir plaget av å gå forbi eller gjennom dem.

Haakon Dagestad er kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway, som driver taxfree-butikkene på de store flyplassene i Norge – inkludert Oslo Lufthavn. Han beklager påkjenningen Oslo-mannen ble påført:

– Ja, vi beklager at det ikke var en positive opplevelse. Vi tror det blir færre slike hendelser når flere blir klar over at man kan gå utenom, og det var også derfor vi bygger butikkene mer åpne for å ivareta et mangfold av behov, sier Dagestad til flysmart24.no.

Han viser til at det er lagt til rette for å unngå plagene ved at det er gangvei utenom butikkene.

– I tillegg er det nå inngang etter parfymeavdelingen slik at man kan gå inn i butikken og samtidig unngå parfyme. Vi ønsker å glede våre kunder, så det er viktig at man ikke føler ubehag hos oss. Butikkene er nok fortsatt såpass nye at det tar litt tid før alle blir kjent med de nye åpnere tilpasningene, tror Dagestad.

Lik flysmart24.no på Facebook