Kundene kjøpte ungdoms-billetter, nå får Norwegian svi

Norwegian nektet passasjerer med ungdomsbillett ombordstigning. Nå blir selskapet selv straffet for hendelsen. Foto: Norwegian

Norwegian solgte sterkt rabatterte ungdomsbilletter til seks kunder, selv om fire av dem  var over grensen på 26 år. Nå må Norwegian selv punge ut for at denne feilen kunne skje.

Transportklagenemnda for flyreiser har avgjort at det er Norwegian selv som må bære ansvaret for billett-tabben. De reisende får tusenvis av kroner tilbake hos selskapet, som også blir kritisert for sin opptreden da feilen ble oppdaget.

Bakgrunnen er denne:

Gruppen hadde bestilt billetter fra Oslo til Stavanger. Billettene var kjøpt samlet og der alle hadde sin individuelle kundeprofil registrert, som bl.a. inneholder fødselsdato på hver enkelt kunde.

Bestilleren la inn koden «UNDER26» fordi noen skulle ha ungdomsbillett og andre betale normal lavprisbilletter. Vedkommende tok det for gitt at teknologien ville skille ut de som hadde krav på rabatt.

Når kundene dukker opp ved avgang blir to nektet ombordstigning fordi det blir oppdaget at alle hadde fått kjøpe ungdomsbilletter. Passasjerene forklarer situasjonen, men til ingen nytte. De foreslår så å løse situasjonen med at de får kjøpe nye lavprisbilletter fratrukket beløpet de allerede hadde betalt, men dette nekter Norwegian å gjøre.

De føler seg etter eget utsagn presset til å kjøpe fullprisbilletter for de som var over 26, til sammen ble dette en kostbar affære på over 8.000 kroner.

Gruppen finner «straffen» helt urimelig, men møter ingen forståelse når de klager til Norwegian.

Når saken nå er behandlet av flyklagenemnda er det Norwegian selv som blir straffet. Nemnda har ikke bare besluttet at kundene skal ha tilbake en god del av pengene de måtte ut med for de dyre ekstrabillettene, den er også lite imponert over måte Norwegian løste saken til sin egen fordel på.

Norwegian avviser skyld i situasjonen og mener det er kundens ansvar selv å få riktig billett, og at reisende under 26 må kjøpe billett i separat bestilling. Selskapet viser også til at kunden må krysse av for at opplysningene om kunden er korrekt.

Det er en forklaring flyklagenemnda ikke kjøper. Den mener tvert imot at det var rimelig at kundene gikk ut fra at de fikk riktig prisede billetter når de kjøpte med kundeprofilen til de enkelte. Nemnda finner det derfor vanskelig å forstå at feilen ble oppdaget først i gaten og ikke ved billettbestillingen.

Dessuten reagerer nemda på måten selskapet løste floken på. Å kreve kjøp av fullprisbilletter som løsning på situasjonen var helt urimelig, heter det i vedtaket i saken.

Nemnda har besluttet en løsning som reisende selv forslo ved at de dekker mellomlegget mellom alminnelig lavprisbilletter og billigbillettene. Norwegian må dermed betale tilbake forskjellen mellom lav- og fullprisbilletter ville ha kostet gruppen.

Lik flysmart24.no på Facebook