Disse landene er verstingene for forsikringsselskapene

Å skade seg på reise kan fort ødelegge ferien. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Å skade seg på en ferietur kan ødelegge ferieturen på mer enn én måte: Legekontorer og sykehus fristes til å overbehandle norske pasienter. – Det skjer mange helt unødvendige innleggelser, mener forsikringsselskap.

I fjor sommer kontaktet 8.200 nordmenn reisealarmsentralen hos SOS International med behov for akutt hjelp på grunn av sykdom, skader eller uhell.

I år får SOS flest henvendelser fra Spania, Hellas og Tyrkia, som er land som hører til blant nordmenns foretrukne feriedestinasjoner.

Disse landene topper også en litt mer tvilsom liste. I de samme landene ser SOS International også størst tendens til overbehandling. Dessuten seiler også Kypros opp.

En norsk reiseforsikring kan være et fristende dokument for private klinikker som ser sitt snitt til å tjene ekstra på feriegjesten:

-Fenomenet med overbehandling forekommer på private sykehus og klinikker i utlandet, og kan være alt fra unødvendige blodprøver og skanninger til akutte operasjoner av leddbånd eller benbrudd som man aldri ville gjort på et norsk sykehus,  forteller Karin Tranberg, divisjonsdirektør hos SOS International.

Overbehandling kan være alt fra unødvendige blodprøver og skanninger til grov overbehandling som for eksempel unødvendige operasjoner

Hun viser til at selv mindre grove former for overbehandling også kan ødelegge de reisendes dyrebare ferie.

-Hvis en klinikk for eksempel ordinerer at den reisende må komme tilbake til unødvendige kontroller over flere dager, så påvirker det hele familiens ferie og kan også skape ubegrunnet nervøsitet, sier hun.

Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i Europeiske kjenner igjen landene på SOSs liste over de med størst fare for overbehandling, og legger for egen del til Kypros. Han har derfor dette rådet til de som er så uheldige at de trenger legehjelp på ferien:

-Ta kontakt med forsikringsselskapet og få hjelp til å finne en behandler. Det vil sikre den reisende riktig behandling og et godt behandlingssted. Vi sitter med en liste over godkjente legekontorer over hele verden som vi vet sikrer kunden god behandling,  sier Clementz til flysmart24.no.

Han presiserer at overbehandling ikke innebærer noen økonomisk risiko for kunden.

-Absolutt ikke. Dette er en sak vi som selskap ordner opp i. Men hvert år må vi ta fatt i en rekke saker der utenlandske klinikker har foretatt en behandling som langt overstiger det som er relevant for skaden eller sykdommen. Vi kan ofte få redusert regningen med flere hundre tusen kroner, sier Clementz.

Han mener kundene i mange tilfeller selv vil forstå når man står overfor en fare for overbehandling. En brukket arm ikke gjør det nødvendig med en omfattende skanning av resten av kroppen, like lite som en bagatellmessig skade ikke alltid trenger å følges opp av den behandlende lege.

Clementz oppfordrer folk til å bruke sunn fornuft. Det at en som trenger legehjelp blir lagt inn flere dager på klinikk kan ødelegge ferien for mange.