SAS stanser taxfree-salget om bord på flyene

Salget av taxfree-varer om bord på flyene har vært et populært tilbud for mange flyreisende. Fra i høst er det slutt på dette salget hos SAS. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS-flyene skal fra i høst av ikke fly rundt store mengder taxfree-flasker og andre avgiftsfrie produkter for salg til passasjerene om bord.

– Det betyr redusert vekt som gjør av vi sparer brennstoff og minsker utslippene, mener selskapet.

I alle år har tilbudet om å kunne kjøpe taxfree-varer på flyet vært et fast innslag på internasjonale ruter hos SAS, og de fleste andre flyselskapene.

Tidligere i år gjorde imidlertid nederlandske KLM det kjent at selskapet ville stanse dette salget fra 2020. Da begrunnet med en drastisk fallende etterspørsel.

Nå kommer SAS etter, og i bunnen ligger også erkjennelsen av at denne handelen ikke er like stor som før. Flyene må likevel hele tiden ha et stort utvalg av alle taxfree-varer om bord, uavhengig av om de blir solgt eller ikke. Dette betyr mye ekstra vekt, og det ønsker selskapet ikke å fortsette med.

Derfor har selskapet en miljø-begrunnelse for sitt standpunkt om å stanse salget:

– Ethvert steg mot et bærekraftig reiseliv er betydningsfullt. I de kommende månedene gjennomføres det flere tiltak på SAS-flyene. Noen av disse handler om å redusere vekten på flyet. Det sier Karl Sandlund, EVP Commercial i SAS, i en pressemelding.

Selskapet sier at i stedet for salget om bord, skal man satse på å gi de reisende et tilbud om å handle varer i forbindelse med reisen.

Et viktig unntak gjelder dog for SAS’ nye taxfree-politikk:

De som reiser med SAS-fly på charter-reiser vil fortsatt kunne bestille taxfree-varer for levering i setet, opplyser SAS til flysmart24.no.

Hos Norwegian får flysmart24.no opplyst av talsperson Astrid Mannion-Gibson at selskapet ikke har noen umiddelbare planer om å stanse taxfree-salget fordi det er mange som handler om bord. Derimot har selskapet iverksatt en rekke andre tiltak for å minske vekten på flyene.

Mange andre flyselskaper har tidligere måttet ta konsekvensen av at få reisende synes å være interessert i å varene som tilbys fra salgsvognene med vin, brennevin og kosmetikk som trilles frem og tilbake i kabinen.

De har bestemt at nok er nok og parkert salgsvognene og stanset taxfreesalget for godt.

Før KLM gjorde sin beslutning tidligere år, hadde australske Qantas stanset salget fra sist nyttår. Fra før har bl.a. amerikanske United Airlines, Delta Airlines og American Airlines droppet dutyfree-salg om bord.