Kutter kraftig i Norge etter tøff kamp på Oslo-ruten

Det britiske lavprisselskapet EasyJet kutter kraftig i Oslo-ruten til vinteren. Foto: EasyJet

Det britiske flyselskapet Easyjet kutter kraftig i sin rute mellom Berlin og Oslo. Analytiker mener selskapet har tapt penger på ruten, som i vinter bare skal flys to ganger i uken.

Dermed møter Euoepas nest største lavprisselskap nok en gang problemer med å komme inn på det norske markedet.

Selskapet gjorde et forsøk på en daglig rute mellom Bergen og London i 2013. Det måtte kaste inn håndkleet etter kort tid.

Jubelen var derimot stor da EasyJet igjen kastet seg inn på Norge-markedet i fjor sommer. Det satset med en daglig rute mellom Gardermoen og Tegel-flyplassen i Berlin. Det skjedde i direkte konkurranse med SAS på samme flyplass i Berlin, i tillegg til Norwegian som flyr på Scönefeld-flyplassen.

Nå kutter EasyJet nok en gang i Norge. Selskapet skal gjennom vinteren bare fly to ganger i uken, fredager og søndager, på ruten til Berlin. Det blir en typisk weekend-rute.

Dette skjer fra begynnelsen av november til ut mars. Da øker EasyJet til fire ganger i uken, ifølge egen tidtabell. De daglige rundturene er imidlertid borte. Flysmart24.no har bedt selskapet om en kommentar, men det har ikke besvart noen av henvendelsene.

Luftfartsanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair er ikke overrasket over at EasyJet girer ned. Selskapet har vært på leting etter nye ruter fra den tyske hovedstaden etter at det kjøpte opp deler av konkursboet til Air Berlin, som havarerte for over et par år siden.

– EasyJet har ikke lykkes med å få Berlin-ruten til å gå med overskudd. Tvert imot ruten går med underskudd. Det er tøff konkurranse på Berlin og EasyJet med én daglig rute har ikke fått gjennomslag i markedet her hjemme, sier Elnæs til flysmart24.no.

For SAS og Norwegian var EasyJets inntreden på ruten likevel en utfordring. Det er en kjent sak i luftfarten at det er vanskelig å tjene penger på flyruter til Berlin fordi det konstante prispresset holder billettprisene nede. Dessuten er det begrenset med forretningstrafikk, som vanligvis genererer de største inntektene per passasjer.

Norwegian skal likevel fly sine tre daglige rundturer, og har ifølge presseansvarlig i Norwegian – Charlotte Holmbergh Jacobsson – ingen planer om å kutte ned på antall avganger fra Gardermoen til Berlin:

– Nei, vi er fornøyd med slik ruten utvikler seg og har ingen planer om å endre på den i vinter, sier hun.

Heller ikke SAS opererer denne ruten på daglig basis i vinter, men har lagt inn tre ukentlige avganger.

Berlin er et populært storbyalternativ for nordmenn, og mange har valgt å reise til de tyske hovedstaden i stedet for evigpopulære London. Det er rimeligere å bo på hotell i Berlin enn i London, og utvalget av restauranter og tilbud på shopping- og kulturfronten er stort.

Ledelsen ved Oslo Lufthavn var glad da EasyJet kom i fjor, og har gitt uttrykk for ønske om at selskapet skal åpne enda flere ruter fra den norske hovedflyplassen.

Lik flysmart24.no på Facebook