Norwegian og SAS innstiller flere fly – uvisst når folk kommer hjem

Flyplassen ved Las Palmas er tettpakket med fly som ble kansellert lørdag på gunn av sandstormene fra Sahara. Det er uvisst når flyene kan ta av igjen. Foto: YouTube

Oppdatering mandag morgen: Både SAS og Norwegian avventer situasjonen. Flyplassen på Gran Canaria har vært åpen siden søndag kveld med reduserte operasjoner. Det er ventet at calimaen skal avta mandag ettermiddag.

Både SAS og Norwegian har innstilt avganger til Gran Canaria også mandag på grunn av sandstormen som har stanset all flytrafikk på flyplassen i Las Palmas siden lørdag ettermiddag. Det er uvisst når flyene kan ta av igjen.

Ifølge meteorologene i Spania skal forholdene være like ille til langt ut på mandag. Konsentrasjonen av støv er 10 ganger så høy som det som anses for å være forsvarlig luftkvalitet.

Når stormen gir seg, må reisende som er fast på øya regne med at det tar tid å få flyene i luften igjen. De må sjekkes grundig for at selskapene skal være sikre på at de ikke er skadet av sandstøvet.

På sosiale medier, blant annet på Facebook-gruppen «Vi som trives på Gran Canaria» skriver folk at de aldri har opplevd så sterk sandstorm som den som rammer øya må. Folk blir også forberedt på at det blir tett calima også i tiden fremover.

Melding fra Norwegian

SAS hadde lørdag sju flyvninger som ble rammet av sandstormen. Flyene var fulle og hadde 180 passasjerer om bord. Frem av disse står fremdeles på flyplassen i Las Palmas.

Norwegian opplyser at selskapet totalt har kansellert ti flygninger til og fra Skandinavia søndag –  fem fra Norge, tre fra Danmark og to fra Sverige.

– Vi har gjennom natten jobbet på spreng for å ivareta våre kunder på best mulig måte, ved å bistå med hjelp til å skaffe hotellovernatting. Vi har også delt ut matkort på flyplassen. Det er en krevende og uoversiktlig situasjon ettersom alle flyselskap er berørt og de fleste hoteller er fulle, skriver selskapet.

Vanskelig å si eksakt informasjon

Norwegian skriver videre at de forstår at kundene ønsker spesifikk informasjon om sin hjemreise og flygning, men ettersom situasjonen på Kanariøyene stadig endrer deg, er dette vanskelig å gi akkurat nå.

– Så snart vi har spesifikk informasjon, vil kundene våre bli informert via sms og av våre samarbeidspartnere på de berørte flyplassene. Vi oppdaterer også våre nettsider løpende med ny informasjon om hver enkelt flygning her, skriver selskapet.

Norwegian har siden i går hatt åtte fly parkert på Gran Canaria og tre på Tenerife.

– Sikkerhet er vår viktigste prioritet, og flyene må nå gjennomgå tekniske inspeksjoner for å sikre at de ikke har fått skader fra sandstormene, skriver Norwegian.

Hoper seg opp med fly

På flyplassen i Las Palmas har det hopet seg opp med fly som ikke har fått ta av. Hundrevis av nordmenn, som skulle hjem etter vinterferien, må fortsatt oppholde seg på øya til forholdene bedrer seg. Det er uvisst når dette kan skje.

Fem SAS-fly står fremdeles på flyplassen på Gran Canaria. To som skulle tilbake til Oslo, to fra Arlanda i Stockholm og ett fra Kjevik i Kristiansand.

Det har vært store utfordringer med å finne hotell til de mange som har fått sine flyavganger innstilt. Gjester fra mange land er rammet, og det gjør ikke situasjonen enklere at flere av hotellene på øya er vinterstengt.

Også de som skulle reise fra Norge til Gran Canaria blir rammet av forholdene. Sandstormen har ført til at flere fly, som skulle gå fra Oslo Lufthavn søndag, er innstilt.

Disse er innstilt

Det gjelder er SAS-fly som skulle ha gått klokken 07.30, det gjelder også et fly fra Norwegian som hadde avgang klokken 10.50. Også to Norwegian-fly til Tenerife søndag, er innstilt. Også Tenerife er hardt rammet av sanstøvet fra Sahara.

– Våre medarbeidere på LPA jobber nå med å finne ledig hotell til dem som ennå ikke har fått sted å overnatte. Det har vært vanskelig å finne ledig kapasitet, fordi mange passasjerer er rammet av sandstormen. Vi har stor forståelse for at det er behov for mer informasjon, og vi jobber hardt for å finne løsninger for dem som er berørt. Det har vært en svært krevende situasjon med mange mennesker som trenger bistand, sier informasjonssjef John Eckhoff i SAS til flysmart24.no.

Flyr til Tenerife

Sunclass Airlines, som flyr for Ving, hadde en avgang til Las Palmas klokken 09.50. Denne ble utsatt til klokken 13.45. Det er et innleid fly fra Wamos Air som skal fly de norske turistene. Dette flyet går nå til Tenerife.

-Vi har to fly med Norwegian som skal fly våre gjester hjem fra Las Palmas til Haugesund og Ålesund der vi fortsatt venter på flyløsninger fra flyselskapet. I mellomtiden prøver vi å holde våre gjester oppdatert, sier pressekontakt Marie-Anne Zachrisson i Ving til flysmart24.no søndag ettermiddag.

Etter at flyplassen i Las Palmas ble stengt klokken 15.30 på lørdag har flyselskapene også flere fly – som var på vei til Gran Canaria – har landet andre steder fordi flyplassen på øya ikke lenger var åpen. Noen fly landet på flyplasser på fastlandet, mens noen har landet på Lanzarote og andre på Tenerife.

– Værprognosen for Tenerife er god og vi har fem flyvninger dit i dag: Fra Oslo, Bergen, Stavanger, Göteborg og København. Det er forsinkelser, og passasjerene bes følge med på oppdatert informasjon fra SAS, sier Eckhoff.