Norwegian kutter på langdistanse – kan bli flere kutt

Norwegian kutter i antall langdistanse-avganger som følge av sviktende etterspørsel. Foreløpig er ingen norske ruter rammet. Foto: Norwegian

Korona-effekten slår nå inn også hos Norwegian. Selskapet har besluttet å kansellere 22 langdistanse-flygninger mellom Europa og USA i tidsrommet 28. mars til 5. mai.

– Vi har opplevd redusert etterspørsel de siste dagene på enkelte ruter på grunn av koronaviruset og har derfor kansellert noen flygninger mellom Europa og USA, sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram i en pressemelding torsdag.

Selskapet oppgir at den reduserte etterspørselen spesielt gjelder på flygninger noe frem i tid.

Bestilling av reiser i nær framtid er mindre påvirket, skriver selskapet men gjør det samtidig klart at situasjonen nå får følger for selskapets langdistansedrift der 22 avganger blir kansellert.

Har allerede kuttet

– Norwegian har få flygninger til Nord-Italia og andre regioner som er kraftig berørt av viruset. Selskapet har dessuten en større andel av ferie- og fritidsreiser som ser ut til å være mindre påvirket enn forretningsreiser. I tillegg har Norwegian allerede redusert kapasiteten med opp mot 15 prosent i 2020, heter det i meldingen.

Den åpner også for at det kommer flere kutt:

– Selskapet følger utviklingen tett og vurderer løpende eventuelle andre justeringer i ruteprogrammet, skriver selskapet i forbindelse med fremleggelsen av trafikk-tallene for februar.

Italia-ruter fra USA rammes

Ingen norske langdistanseruter er rammet foreløpig. Norwegian oppgir at følgende ruter blir berørt av torsdagens kutt: Roma – Los Angeles, Roma – Boston, Roma – New York som får redusert antall avganger i enkelte uker samt London – New York der tre daglige avganger reduseres til to på enkelte dager.

Med disse reduksjonene følger Norwegian etter en rekke andre flyselskaper. Både SAS, British Airways, Lufthansa-gruppen, EasyJet og Ryanair i Europa har varslet at de drar ned på rutetilbudet. Også amerikanske selskap har meldt om det samme.

Korona-frykten har ført til redusert etterspørsel etter flybilletter hos Norwegian. Selskapet har siden i fjor vært i en situasjon med kutt i rutetilbudet for å bedre lønnsomheten. I februar ble det fraktet 1,95 millioner passasjerer, noe som er en nedgang på 22 prosent fra samme måned i fjor.

SAS har allerede varslet kutt

Flyselskapet SAS besluttet tidligere i uken å kutte i rutetilbudet både innen Skandinavia og Europa som følge av lavere etterspørsel. Selskapet har innstilt alle avganger til Milano, Bologna, Torino og Venezia fra 4. til 16. mars. Dessuten er avgangen fra København til Hongkong innstilt, i likhet med flere andre ruter til Kina.

Dette er imidlertid bare første varsel fra SAS om innskrenkninger, det vil komme mer. Det reduserte programmet som selskapet har varslet for Europa og Skandinavia skal gjelde i de to kommende månedene. Selskapet skrev i en melding tirsdag at det også kan komme på tale å permittere ansatte.