10 svar som oppklarer håndbagasje-regler hos Norwegian

Kan yttertøy legges i bagasjehyllen gratis, som før, eller må det ligge på gulvet? Dette og andre spørsmål svarer Norwegian på her. Foto: Norwegian

Spørsmålene har haglet etter at Norwegian i forrige uke innførte nye regler for håndbagasje. Heretter skal all bagasje som er inkludert i de billigste billettene få plass under stolsetet foran.

Hvis ikke, må den opp i bagasjehyllen og da må man betale ekstra for det. Eller må man det?

Både på sosiale medier og direkte til flysmart24.no har publikum henvendt seg med problemstillinger rundt de nye reglene som ikke har blitt besvart, fordi detaljene i Norwegians nye opplegg ikke har vært tilgjengelig.

Mange ukjente detaljer

Derfor har vi samlet opp 10 spørsmål som har virket relevante for folks reiseopplevelse.

Vi har overlatt til Norwegian selv å gi en oppklaring av de mange detaljene folk lurer på, og som kan oppstå i ulike situasjoner i forhold til det nye regelverket.

Her er svarene vi fikk fra senior kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss:

1. Ser jo nå at det skal koste å reise med dere med bagasje med på flyet.  Men det jeg lurer på er oss som reiser med små barn som da må ha med stelleveske, må jeg betale ekstra for å ha den med?

Norwegian svarer: De samme reglene som tidligere gjelder fortsatt: Billetter for spedbarn (under 2 år) inkluderer ikke håndbagasje, men du kan ta med barnemat og morsmelk/morsmelkerstatning som er nødvendig for turen. Hvis du bestiller barnebillett (2-11 år), kan man ta med så mye håndbagasje og innsjekket bagasje til barnet som billettypen tillater.

2. Skal ytterklær heretter plasseres under setet foran, eller er det lov å legge det opp i hyllen gratis – som før?

Norwegian svarer: Jakker skal helst plasseres under setet foran, men dersom det ikke er plass til det kan jakker plasseres oppå annen håndbagasje i bagasjehyllen når all annen håndbagasje er plassert.

3. Hvordan stiller det seg med en sekk/pose med yttertøy som må opp i hyllen?

Norwegian svarer: Som forrige svar. Jakker skal helst plasseres under setet foran, men dersom det ikke er plass til det kan jakker plasseres oppå annen håndbagasje i bagasjehyllen når all annen håndbagasje er plassert.

4. Vi er en gjeng som skal ut og fly i september. Har allerede kjøpt billetter med kun håndbagasje. Hvordan «beviser» vi at vi har lov til å ta med en koffert om bord? Og på hvilket punkt sjekker dere at regler blir overholdt?

Norwegian svarer: Dersom man har booket billetter før 23. januar vil man automatisk følge det gamle håndbagasjereglementet. Dette løses automatisk i gate-området ved hjelp av ombordstigningsgrupper, og det vil ikke være nødvendig å vise noen form for «bevis» for når reisen er bestilt.

5. Hva med de på de fremste setene og de ved nødutgang? Får de gratis bruk av hyllen over?

Norwegian svarer: Av sikkerhetsmessige årsaker må de som sitter ved nødutganger eller de fremste setene legge håndbagasjen sin i bagasjehyllene, uansett billettype. De må selvsagt likevel følge mål- og vektrestriksjoner for sin billettype.

6. Hvordan skal de nye bagasjereglene håndheves ? Hvordan vil Norwegian sjekke hva vi har betalt for når vi er på vei om bord i flyet ?

Norwegian svarer: Som tidligere, vil håndbagasjereglementet håndheves av våre samarbeidspartnere i gaten. Våre kunder blir automatisk tildelt en ombordstigningsgruppe på bakgrunn av hva de har betalt for. Hver enkelt passasjer vil gå om bord når sin ombordstigningsgruppe blir ropt opp. Hvilken ombordstigningsgruppe man tilhører vil stå tydelig på billetten. Dersom du for eksempel har bestilt ekstra håndbagasje, prioritert ombordstigning, eller har Flex-billett, vil du være i den første ombordstigningsgruppen og dermed blant de første som går om bord i flyet med tidlig adgang til bagasjehyllene. Det er viktig å understreke at kunder må være på plass ved gaten til riktig tid, slik at de kan følge sin ombordstigningsgruppe og er blant de første til å gå om bord.

7. Er det slik nå at vi kan ha 23kg i kofferten, selv om billetten er bestilt for en stund siden?

Norwegian svarer:  Endringen fra 20 til 23 kg innsjekket bagasje gjelder for alle våre reisende fra og med 23. januar, uansett når billetten ble bestilt.

8. Hva gjør man med «lovlig» håndbagasje hvis hyllene er fulle av betalt bagasje på de pinetrange flyene Norwegian nå leier inn, for eksempel Smart Lynx?

Norwegian svarer: Vi selger et begrenset antall håndbagasje på hver enkelt flyvning for å sikre at alle som betaler ekstra for håndbagasje får den med om bord. Antallet vil variere avhengig av flere ting, som blant annet sesong (om vinteren har man for eksempel mer ytterklær med seg). For å unngå å kansellere flyvninger hender det i enkelte tilfeller at vi må hyre inn fly og mannskap fra andre selskaper. Dersom det skjer kan det hende at vi blir nødt til å sjekke inn en liten mengde håndbagasje. Husk at kunder med LowFare+-billetter kan måtte sjekke inn sin håndbagasje ved gaten uten kostnad dersom det ikke er plass til mer håndbagasje om bord.

9. Hvorfor gjelder påslaget bare de billigste billettene, tar ikke reisende med dyrere billetter inn like mye bagasje?

Norwegian svarer: Vet ikke om jeg forstår spørsmålet ditt helt, men de fleste flyene våre har plass til 186 passasjerer og omtrent 80 små trillekofferter i hattehyllene. For å gjøre ombordstigningen så smidig som mulig for alle må vi begrense mengden håndbagasje om bord og har derfor gjort endringer i regelverket. Norwegians forretningsmodell er tuftet på valgfrihet, og det ligger også til grunn for det nye regelverket. Alle reisende kan fortsatt ta med seg håndbagasje, uansett billettype. Hvis man kun trenger en bag eller veske som får plass under setet foran, kan man velge den aller billigste billettypen vår uten tilleggskostnader. De som ønsker å ha med seg en liten trillekoffert som legges i bagasjehyllen, kan betale litt ekstra for dette eller velge en annen billettype.

10. Hvordan vil Norwegian reagere hvis en passasjer, midt under flyturen, flytter håndbagasjen sin fra gulvet og opp i hyllen?

Norwegian svarer: Vi forventer at våre kunder forholder seg til det nye regelverket.