Corona-viruset: Økt beredskap mot akutt sykdom på fly

Flyselskapene i Europa får nå beskjed fra EASA om å skjerpe beredskapen mot akutt sykdom om bord som følge av Corona-viruset. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den europeiske flysikkerhetsorganisasjonen EASA ber nå flyselskapene forberede sine ansatte på at spredningen av corona-viruset kan føre til tilfeller av akutt luftveisinfeksjon under flyvinger.

EASA har sendt ut en spesiell bulletin til medlemsland og flyselskaper hvor man anmoder om økt beredskap for mannskap på europeiske fly, spesielt til og fra Kina.

Organisasjonen skriver at den anbefaler at flyselskapene gir informasjon til besetningsmedlemmer om hvordan de skal håndtere tilfeller av akutt luftveisinfeksjon om bord i et fly.

Det nasjonale flyselskapet Finnair har tirsdag besluttet å innstille to av sine Kina-ruter.

Ber om å ta med utstyr

EASA anbefaler videre at flyselskaper og flyplassoperatører oppfordrer besetningsmedlemmer og flyplassansatte til å identifisere passasjerer som viser tegn til akutte luftveisinfeksjoner, som også nylig har vært i Kina eller i kontakt med folk som har kommet fra Kina.

– Flyselskaper som utfører passasjer-flyvninger til og fra berørte land, bør være utstyrt med Universal Protection Kits (koffert med nødvendig akutt medisinsk utstyr. red. anm) for besetningsmedlemmer som hjelper til med potensielt smittsomme tilfeller. Mannskaper som skal overnatte i Kina bør også informeres og utstyres med utstyr som anbefalt av kinesiske myndigheter, skriver EASA.

Avlyser Kina-reiser

Bulletinen viser det alvoret som utbruddet av corona-viruset tas med innen luftfarten. Allerede har folk kansellert sine reiser til Kina som følge av utbruddet, og flyselskapene har tilbudt passasjerer med billetter de nærmeste ukene å endre eller kansellere disse. Blant disse selskapene er SAS og Finnair i Norden.

– Vi er kjent med at det er mange som endrer tidspunkt for avreise, men vi har ingen oversikt over hvor mange som kansellerer sin billett, og vil ha den refundert, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til flysmart24.no tirsdag.

Stanser ruter

Hos Finnair opplyser kommunikasjonsrådgiver Laura Varja at selskapet har innstilt sine ruter til Nanjing og Beijing Daxing frem til slutten av mars på grunn av utreisestansen for kinesiske borgere.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs mener situasjonen er svært alvorlig, men at den kan utvikle seg til et enda større problem for luftfarten.

USA advarer mot all reise til landet og Kina forbyr kinesere som har booket pakkereiser med fly å reise fra landet fra og med 27. januar. Det norske Utenriksdepartementet advarer mot alle reiser til Hubei-provinsen som ikke er strengt nødvendige.

Kan bli stoppet helt

– Hvis Coronaviruset fortsetter å utvikle seg i Kina, må man nok forvente at det kommer reiseråd fra mange land som vil fraråde reiser til Kina, sier Elnæs til flysmart24.no.

Dette mener han flyselskapene vil merke umiddelbart, og mest sannsynlig vil kapasiteten på Kina bli redusert eller stoppet i løpet av kort tid.

-I Norden er det spesielt Finnair som kan bli rammet. Selskapet er størst i Europa på flyruter til Kina. SAS har ruter til tre byer i Kina og vil også merke konsekvensene fra redusert reisevolum og et eventuelt reiseforbud til Kina. Norwegian har ingen ruter til Kina, men flyr en begrenset operasjon på Thailand. Dermed vil det norske lavprisselskapet ikke bli direkte berørt av et eventuelt reiseforbud på Kina. Derimot kan reiseaktiviteten med fly på generell basis bli negativt påvirket om coronaviruset sprer seg til andre land, mener Elnæs.

PS: I forbindelse med utbredelsen av coronaviruset, har Europeiske Reiseforsikring besluttet å dekke avbestilling av reiser til Kina.

Lik flysmart24.no på Facebook