Utskjelt og hånet men i særklasse størst i Europa

yanair er i særklasse størst av flyselskapene i Europa. SAS og Norwegian er langt nede på listen. Foto: Ryanair

En ny oversikt over passasjertallene til Europas flyselskap levner ingen tvil: Utskjelte og hånede Ryanair er i en særklasse det største selskapet. SAS har for første gang ramlet ut av topp 10-listen.

Det er analyseselskapet CAPA som har laget en oversikt over de største flyselskapene målt etter antall passasjerer for fjoråret.

Den konstaterer at Ryanair-gruppen har overtatt tronen som største konsern fra tyske Lufthansa-gruppen. Disse tallene inkluderer imidlertid flere datterselskap. Forskjellen er over 7 millioner passasjerer, i Ryanairs favør. Her har SAS ramlet ut de 10 største for første gang, og haver på 11. plass.

Klar vinner

Hvis man ser på tallene for de enkelte flyselskap, viser rangeringen et helt annet bilde:

Ryanair var fremdeles størst med 146 millioner reisende. Det hadde 50 millioner flere reisende enn nummer to på listen, som er britiske EasyJet. Deretter følger Turkish Airlines på tredjeplass og Lufthansa først nummer fire.

Selv om det irske lavprisselskapet ofte blir utsatt for bitende kritikk fra kunder og konkurrenter, virker det ikke som dette har noen betydning på driften. Det vokser stabil, år etter år. I fjor var veksten på 9,5 prosent.

Det irske selskapet har dessuten vært utskjelt på grunn av fraværet av tariffavtaler med sine ansatte. Dette ble det slutt på for et par år siden, og i dag har det tariffavtaler med alle ansattegrupper.

Man må langt ned på listen for å finne de skandinaviske selskapene. Norwegian havner på en 9. plass, mens SAS er nede på en 13. plass.

Lik flysmart24.no på Facebook