Norwegian nektet far og sønn adgang til flyet hjem

Norwegian ville ikke ha far og sønn med på flyet til Kypros. Det får selskapet svi for. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Far og sønn skulle reise med Norwegian fra Oslo, de skulle hjem. De kom ikke lenger enn til Gardermoen, der ble de stanset av innsjekkings-personalet til Norwegian. De ville ikke slippe de to om bord i flyet.

Nå får Norwegian sviende kritikk av flyklagenemnda etter at selskapet nektet en far og hans sønn adgang til flyet fra Oslo til Kypros.

– Behandlingen fremstår som lite skjønnsom, mener nemnda som nå har besluttet at de to skal ha en saftig erstatning fra flyselskapet.

Bråk om passet

Far og sønn troppet opp i god tid før flyet skulle gå to dager før nyttårsaftenen for å reise hjem til Larnaca. Til deres store overraskelse blir de der møtt av en total avvisning i innsjekkingen hos Norwegian.

Det viste seg at barnets pass ikke var gyldig i tre måneder etter innreise. Derfor nektet de å slippe far og sønn videre. Fordi passasjerene var russiske statsborgere, var dette en regelen, ble de fortalt.

Haken ved det hele var bare at sønnen har oppholdstillatelse og bor på Kypros. Dette sto i passet, på engelsk. Oppholdstillatelsen hans er gyldig frem til 2026. Gutten og faren skulle reise til Larnaca, der begge bodde, men ble nektet dette fordi Norwegian mente at passet til sønnen ikke var gyldig lenge nok.

Måtte reise med Aeroflot

Uansett hvor mye faren protesterte og forklarte at det ikke gjelder noen tidsregel for de som bor på Kypros og skal reise hjem, sto innsjekkingspersonalet på sitt.

Mannens kone og mor til barnet er kypriotisk statsborger. Dette hadde de også dokumentasjon på. Denne var imidlertid skrevet på gresk og uforståelig for de som sjekket inn for Norwegian.

De ble nektet å reise. Faren så ikke annen råd enn å kjøpe nye billetter neste dag med Aeroflot. De reiste via Moskva til Larnaca dagen derpå, uten noen som helst problemer.

Lik flysmart24.no på Facebook

Faren reiste krav om kompensasjon fra Norwegian etter hendelsen, men ble avvist igjen. Da havnet saken i Transportklagenemnda for flyreiser der Norwegian fremdeles avviste alle krav.

Selskapet viste til sine vilkår om at det har anledning til å nekte ombordstigning dersom passasjerene mangler gyldige identifikasjons-dokumenter for reise.

Godtok ikke Norwegians forklaring

Selskapet avviste på dette grunnlag alle erstatningskrav fra de to, og mente at det heller ikke kunne være noe krav om at Norwegians flyplassagenter forstår alle språk.

Denne forklaringen godtok ikke klagenemnda.

Den har ikke bare besluttet at far og sønn skal ha 8 000 kroner i kompensasjon for nektet ombordstigning, men i tillegg 5 000 for delvis dekning av ekstrabillettene hos Aeroflot.

Slik refser nemnda Norwegian

Nemnda har dessuten denne «hilsenen» til Norwegian og selskapets måte å løse saken på:

«I dette tilfellet hadde både klager og hans sønn bosted på Kypros. Sønnen hadde oppholdstillatelse på Kypros frem til 2026. Denne var inntatt i passet, på engelsk. Å nekte noen innreise til et land der man har oppholdstillatelse i mange år fremover fordi passet ikke er gyldig i mer enn tre måneder, fremstår som lite skjønnsomt. Flyselskapet må på grunn av håndteringen av situasjonen i dette tilfellet være ansvarlig for deler av klagers utgifter, samt standarderstatning for nektet ombordstigning,» skriver nemnda.

LES OGSÅ: Gardermoen: – Taxisjåførene hånlo og ville ikke kjøre oss

LES OGSÅ: Dårlig nytt for alle som skal på Europa-ferie

LES OGSÅ: Full krise i norsk feriefavoritt – massiv hotell-stenging

LES OGSÅ:Måtte fly med stor og skremmende hund i nabosetet