Dårlig nytt for alle som skal på Europa-ferie

Det blir dyrt for nordmenn i mange år fremover å være turist i euro-landene. Foto: Ving

De ferskeste anslagene over kursutviklingen for euroen i forhold til den norske kronen er mistrøstig lesning. Det er svært dårlig nytt for alle som skal på ferie i euro-land. Situasjonen vil ikke bedre seg før tidligst om to-tre år.

– Nei, dette er ikke bra for folk som skal på reise, sier den norsk reise-toppen Terje Berge i Finn Reise.

Det er Statistisk Sentralbyrå (SSB) som kommer med analysen i byrådets ferskeste konjunkturrapport, der noen av landets flinkeste og mest treffsikre analytikere konkluderer slik:

Lite håp om valutahjelp

Euroen vil holde seg på en verdi i overkant 10 norske kroner frem til i alle fall 2022.

Dermed er det lite håp om å få billigere valuta for de mange nordmenn som foretrekker de mest populære ferielandene Spania, Hellas, Frankrike og Italia som feriemål i de nærmeste årene. Ikke at det lønner seg å reise til England eller USA heller, også her er valutaen dyr for oss nordmenn.

Selv om SSBs analytikere skriver at det er en viss usikkerhet rundt valutakursutviklingen fremover, lander byrået på en konklusjon om at den svake kursen vi har hatt i forhold til euroen siden 2016, vil fortsette i mange år fremover.

Svekkelse av kronen

Anslaget fra byrået stemmer godt overens med det bankene opererer med.

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken sier til flysmart24.no at banken har et anslag på en euro-kurs på 10 kroner og 30 øre fra andre halvår i 2020 frem til 2021.

Det er i så fall mer enn et par kroner mer enn da vi kunne nyte «euro-festen» rundt 2013 da nordmenn kunne veksle en euro ned i 8 kroner. Fra den tid har euroen bare blitt dyrere.

– Mens en oppgang i det globale vekstbildet gjennom 2020 trolig vil bidra til en sterkere krone, venter vi en svakere norsk vekst gjennom 2020 og i 2021. Dette vil i sum bidra til en moderat svekkelse av kronen fra dagens nivåer. Vi ser for oss en viss styrking av kronen mot euroen i 1. kvartal 2020 til 10,05, men at dette nivået være det sterkeste for krona i løpet av de neste to årene, sier Knudsen.

Ser en endring

Hos de som selger reiser, kan man se at mange fravelger de vanligvis mest populære reisemålene:

-På Finn Reise ser vi allerede en stor vekst av flybilletter til non-euro land i Øst-Europa. Spesielt til Polen og med Gdansk på topp.  På pakkereiser er det bare Spania som slår Polen i antall solgte reiser, sier Terje Berge til flysmart24.no. Han er kommersiell direktør i Finn Reise.

Han ser helle ikke bort fra at kursutviklingen for euro og dollar også får betydning for prisene på flybilletter:

– Sterk dollar og euro er ikke bra for flyselskaper som har kostnader i disse valutaene. Det kan føre til høyere flypriser, sier Berge.