Vibeke reddet livet til passasjer i 30 000 fots høyde

Vibeke Skei Skaar har vært kabinansatt i 21 år, og måttet gripe inn overfor syke passasjerer flere ganger. Denne gangen ble det en spesiell opplevelse. Foto: Knut-Erik Mikalsen/Privat

Vibeke Skei Skaar er sjef i kabinen i SAS. I fjor reddet hun livet til en passasjer som ble akutt syk under en flyvning til Kreta. Helt tilfeldig møtte hun for noen dager siden igjen kvinnen hun berget livet til – på samme rute. Det ble et svært rørende gjensyn.

Historien om Vibeke og passasjeren er trolig denne sommerens flotteste solskinnshistorie fra luftfarten.

Den er også nok et eksempel på viktigheten av at  kabinansatte blir drillet i livreddende kompetanse, noe de ofte trener på og av og til også må praktisere.

Vibeke Skei Skaar var på jobb på en SAS-flyving for Apollo i fjor sommer. Charteravgangen fra Haugesund gikk som smurt, og alle trodde at dette skulle bli nok en flott flyving med glade mennesker til Chania-flyplassen på Kreta.

Slik ble det ikke.

Mot slutten av flyvningen blir en av passasjerene akutt syk. Det er alltid dramtisk på et fly som befinner seg i marsjfart 30 000 fot over bakken. Helt tilfeldig bestemte Vibeke seg for å gå gjennom kabinen:

– Jeg pleier det, og lar alltid blikket gli over passasjerene for å se at folk har det bra. Det var da jeg la merke til en dame, som så syk ut. Hun var helt hvit i ansiktet. Jeg snakket til henne, men hun responderte lite. Jeg fikk ikke kontakt, og fryktet hjertestans. Mannen fortalte at hun hadde hatt en hjerteoperasjon. Jeg la henne på gulvet og startet med hjertekompresjon mens kolleger varsler kapteinen, forteller hun til flysmart24.no.

Etter å ha jobbet med henne litt, kom det livstegn. Vibeke fikk hjelp av en brannmann som befant seg om bord. Beslutningen ble å la kvinnen ligge på gulvet.

Kapteinen ville vite om de skulle avbryte flyvingen og gå ned i Athen, men selv om pulsen var veldig lav var de så nære bestemmelsesstedet at de besluttet å fortsette. Kort tid etter landet det, og da sto medisinsk personell klar til å ta over.

Da ambulansen i all hast kjørte ut av flyplassen og mot det lokale sykehuset, var det ikke mer Vibeke kunne gjøre. Men – hvordan gikk det med kvinnen? Det undret Vibeke på mange ganger i ettertid.

Hun skulle få svar. Av alle tilfeldigheter her i verden skulle Vibeke møte kvinnen igjen i lys levende live. Igjen befant de seg på et SAS-fly som Apollo hadde chartret, og til overmål også på strekningen mellom Haugesund og Kreta.

Det skjedde sist fredag.

Ferie-flyet var også denne dagen stappfullt med forventningsfulle gjester som bare var timer unna feriedrømmen på den største greske øya.

Mens hun holder på med serveringen, blir hun snakket til av en av passasjerene som spør henne:

– Husker du meg igjen?

Det var en mannlig passasjer som snakket til henne. Vibeke drar kjensel på karen, men klarer ikke å plassere ham med én gang.

Da oppdager hun kvinnen som han reiste sammen med. Hun sitter på den andre siden av midtgangen og det var ingen andre enn den samme passasjeren som hun reddet livet til.

– Takk for at du reddet min kone i fjor sommer. Du er vår engel, sa mannen.

Kvinnen og mannen takket Vibeke for at hun hadde grepet inn og jobbet med kona helt til flyet landet. De sa at de ofte hadde tenkt på den observante flyvertinnen som så resolutt grep inn. Og hvor glade de var for at hun hadde kommet gjennom kabinen og oppdaget at kvinnen var dårlig.

Det ble et rørende gjensyn mellom de tre.

– Akkurat da fikk jeg frysninger, forteller Vibeke. Da ekteparet forlot flyet i Chania var det denne gangen ingen ambulanse som ventet på dem:

– Den klemmen jeg fikk av de to da de gikk av flyet fredag kveld glemmer jeg aldri, skriver Vibeke på sin Facebook-side.

Der blir hun nå hyllet av kolleger og selskapets ledelse.

Informasjonssjefen i SAS, Knut Morten Johansen, sier at han er imponert over selskapets flyvende medarbeidere:

– De får ikke sjelden gode tilbakemeldinger på god service og omtanke fra våre millioner av reisende. Likevel er det mest imponerende hver gang de viser hva de kan innenfor sikkerhet, som selvsagt dominerer både opplæringen og hele fokuset i kabinyrket, sier Johansen.

Han mener at det å være om bord i fly er et av de sikreste stedene du kan oppholde deg om noe skulle tilstøte deg.

– I mange tilfeller redder våre vel utdannede kabinansatte mange passasjerer. Rent personlig er jeg veldig imponert over den jobben de utfører i det daglige, og ikke minst når krisen er et faktum for våre passasjerer. Vibekes flotte og dyktige opptreden er vi veldig stolte over, sier Johansen.