Slik blir verdens lengste passasjerfly – i luften neste år

Det nye Boeing 777x-flyet er 77 meter langt, og lages i to utgaver. Det største skal ta over 400 passasjerer. Foto: Boeing

Mens Airbus har begynt prosessen med å begrave verdens største passasjerfly, har konkurrenten Boeing i en lukket seremoni nå vist frem det som blir verdens lengste passasjerfly. Det skal gi en bedre reiseopplevelse for passasjerene.

Det nye kjempeflyet, Boeing 777x,  skulle egentlig ha vært presentert på en storslått seremoni hos Boeing utenfor Seattle, men disse planene ble raskt endret etter at et av selskapets Boeing 737 8 Max-flye styrtet i Etiopia og flytypen ble satt på bakken.

I stedet for pomp og prakt arrangerte Boeing en visning av nyflyet bare for sine egne ansatte, og det er bilder fra dette arrangementet som nå viser hvordan Boeing 777x ser ut.

Boeing lover et det nye flyet for passasjerene vil bety en bedre reiseopplevelse.

Boeing opplyser at fabrikken har hentet det beste fra bl.a. Dreamlineren for å gjøre reiseopplevelsen så god som mulig for passasjerene. Dreamlineren er godt kjent for mange norske flyreisende siden det et denne flytypen Norwegian bruker på sine langruter.

Fabrikken lover at det nye flyet vil få bedre kabinluft, i tillegg vil vinduene bli 30 prosent større enn på dagens Boeing 777.

Flyet får større om mer romslig kabin enn dagens utgave, men om det blir bedre benplass er opp til det enkelte selskap som kjøper flyet.

Det er flyselskapene som bestemmer hvilken innredning de vil ha, og med det også hvor stor passasjerkapasitet det skal ha. De to utgavene er fra fabrikken presentert med mulighet for å ta fra 350 til noe over 400 passasjerer.

Det nye flyet produseres i to utgaver – Boeing 777-8x og 777-9x.

Den største utgaven av gigantflyet måler 77 meter, og vingespennet er så stort at fabrikken har konstruert vingetupper som kan foldes sammen når flyet lander.

Artikkelen fortsetter under bildet

Slik ser det ut, 777X som blir verdens lengste passasjerfly. Foto: Katie Bailey, Twitter

Slik vil det bli enklere for pilotene å manøvrere flyet på flyplassen ved parkering.

Tuppene folder seg ut igjen når flyet går fra gate. Vingespennet blir på hele 71,6 meter, og flyet blir altså ikke langt unna like bredt som det er langt.

Flyet er 1 meter lenger enn dagens lengste passasjerfly, den lengendariske Boeing 747 Jumbojet.

Dette flyet vil ikke være i luften før til neste år. Likevel har en rekke flyselskaper bestilt det nye kjempeflyet, bl.a. har tyske Lufthansa lagt inn en ordre på 20 nye fly. Også Emirates har bestilt flytypen.

Listeprisen for det nye flyet er på 338 millioner dollar, noe som tilsvarer rundt 2,8 milliarder norske kroner.

Som dagens versjon av Boeing 777, blant flyinteresserte omtalt som «trippel seven», er dette et to-motors langdistansefly. Mens Airbus A380 var verdens største passasjerfly, blir Boeing 777x verdens lengste.

Testflyvningen med Boeing 777x vil starte om kort tid, opplyser Boeing-fabrikken.

Lik flysmart24.no på Facebook