Innreiseforbud i USA: Flyr som vanlig torsdag og fredag

Når SAS forlater Oslo Lufthavn klokken 11 i dag på rute SK 907, kan det bli lenge til neste gang. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS tar sikte på å fly et normalt USA-program fra Skandinavia til USA i dag, torsdag og fredag. Deretter er alt uklart.

Etter at USA har innført innreiseforbud til USA for passasjerer fra alle land i Europa, unntatt Storbritannia, vil all flytrafikk over Atlanteren opphøre ved midnatt, natt til fredag, amerikansk tid. Det vil få dramatisk innvirkning på både europeisk og amerikansk luftfart.

Rutene mellom USA og Europa er verdens viktigste flyforbindelser. Det er frykten for korona-spredning som har fått president Donald Trump til å innføre innreiseforbudet, som skal gjelde i 30 dager.

Ni flyvninger

For SAS og Norwegian er situasjonen dramatisk. SAS melder torsdag morgen dette overfor flysmart24.no:

– SAS flyr som planlagt til og fra USA torsdag 12. mars og fredag 13. mars fra Oslo, København og Stockholm. Det er ennå ikke besluttet hva som skjer videre fremover, med bakgrunn i at USA innfører innreiseforbud fra de fleste land i Europa fra natt til lørdag. Det er mange passasjerer som kontakter oss nå, og vi forstår at mange opplever situasjonen som uavklart. Vi oppfordrer alle å lytte til myndighetenes råd og anbefalinger og følge med på vår nettside, skriver informasjonssjef John Eckhoff i en epost.

Av de ni SA-flyene som skal over Atlanteren denne torsdagen er ett fra Norge. Det er SK 907 som går fra Oslo Lufthavn torsdag og fredag klokken 11.00. Deretter er det stopp.

For Norwegian er situasjonen litt annerledes enn for SAS: Norwegian har sin hovedbase for langdistanseflyvninger til USA på Gatwick-flyplassen i London. I og med at Trump har unntatt Storbritannia fra innreiseforbudet, kan dermed Norwegian fly størstedelen av sitt langdistanse-program fortsatt fra basen utenfor London.

Rutene som selskapet har fra andre europeiske land, må derimot stanses, i likhet med rutene fra Norge.

Lik flysmart24.no på Facebook