Innreiseforbud i USA: SAS flyr som normalt torsdag og fredag

Når SAS forlater Oslo Lufthavn klokken 11 i dag på rute SK 907, kan det bli lenge til neste gang. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS tar sikte på å fly et normalt USA-program fra Skandinavia til USA i dag, torsdag og fredag. Deretter er alt uklart.

Etter at USA har innført innreiseforbud til USA for passasjerer fra alle land i Europa, unntatt Storbritannia, vil all flytrafikk over Atlanteren opphøre ved midnatt, natt til fredag, amerikansk tid.

Det vil få dramatisk innvirkning på både europeisk og amerikansk luftfart.

Rutene mellom USA og Europa er verdens viktigste flyforbindelser.

Det er frykten for korona-spredning som har fått president Donald Trump til å innføre innreiseforbudet, som skal gjelde i 30 dager.

Ni flyvninger

For SAS og Norwegian er situasjonen dramatisk. SAS melder torsdag morgen dette overfor flysmart24.no:

– SAS flyr som planlagt til og fra USA torsdag 12. mars og fredag 13. mars fra Oslo, København og Stockholm. Det er ennå ikke besluttet hva som skjer videre fremover, med bakgrunn i at USA innfører innreiseforbud fra de fleste land i Europa fra natt til lørdag. Det er mange passasjerer som kontakter oss nå, og vi forstår at mange opplever situasjonen som uavklart. Vi oppfordrer alle å lytte til myndighetenes råd og anbefalinger og følge med på vår nettside, skriver informasjonssjef John Eckhoff i en epost.

Av de ni SA-flyene som skal over Atlanteren denne torsdagen er ett fra Norge.

Det er SK 907 som går fra Oslo Lufthavn torsdag og fredag klokken 11.00. Deretter er det stopp.

For Norwegian er situasjonen litt annerledes enn for SAS:

London-base hjelper Norwegian

Norwegian har sin hovedbase for langdistanseflyvninger til USA på Gatwick-flyplassen i London.

I og med at Trump har unntatt Storbritannia fra innreiseforbudet, kan dermed Norwegian fly størstedelen av sitt langdistanse-program fortsatt fra basen utenfor London.

Rutene som selskapet har fra andre europeiske land, må derimot stanses, i likhet med rutene fra Norge.

Betydelig kutt

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i analyseselskapet Winair sier til flysmart24.no torsdag morgen at Trumps beslutning vil bety en betydelig reduksjon i rutetilbudet til USA.

– All flytrafikk fra Norden stoppes, men Storbritannia er unntatt. Norwegian kan fly sine USA-ruter fra og til London Gatwick.  Dette blir tøft for luftfart og reiseliv, og flere land vil nok følge USAs eksempel, sier Elnæs.

Vil de få reise tilbake?

For amerikanske statsborgere er situasjonen også meget uoversiktlig, melder britiske aviser. De skriver om amerikanske passasjerer som plutselig ikke tør reise til Europa, fordi de ikke er sikre på å komme seg hjem igjen.

Selv om de er amerikanske statsborgere, og som sådan sikret å komme inn i USA igjen, er det ikke sikkert at flyselskapet de har kjøpt billetter med, lenger flyr til USA – på grunn av det samme innreiseforbudt.

Lik flysmart24.no på Facebook