Innstendig korona-råd: – Dropp alle feriereiser

Regjeringen og helsedirektoratet oppfordrer alle om å droppe fritidsreiser den nærmeste tiden som et bidrag for å redusere utbredelsen av korona-smitte. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Myndighetene i Norge ber befolkningen om å droppe alle planer om fritidsreiser den nærmeste tiden. Dette rådet kommer fra Helsedirektoratet og er et tiltak som skal være en del av den nasjonale dugnaden for å bremse spredningen av korona-viruset.

Folk som kommer fra utlandet, utenom Norden, skal nå i karantene – uansett.

Det var helseminister Bent Høie (H) som la frem rådene på en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Der ble en rekke dramatiske tiltak – som bl.a. å stenge ned så å si alt av undervisningssteder her i landet – gjort rede for.

Myndighetenes generelle oppfordring, som gjelder frem til 26. mars men som kan bli forlenget, er vidtrekkende:

De mener at folk rett og slett skal droppe alle reiser som ikke er nødvendig.

Klar på reiseanmodning

Tiltakene er utarbeidet i samråd med Helsedirektoratet, og kommer fordi det har vært registrert en kraftig økning i antall smittede de senere døgnene.

Høie sa at myndighetene i utgangspunktet tilstreber at innenlands transport skal gå mest mulig som normalt. Han var imidlertid helt klar når han sa dette:

– Vi oppfordrer sterkt alle til å unngå fritidsreiser, sa Høie.

Det betyr konkret at folk som skal reise på feriereiser til Syden eller på fritidsreiser til andre deler av verden, blir anmodet om å droppe det.

Og for folk som har vært i utlandet eller som er på vei hjem, var beskjeden denne:

Skal i karantene

– Alle som kommer fra reiser utenom Norden, skal i karantene, uavhengig om de har symptomer eller ikke. Tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar, sa Høie.

En rekke andre tiltak som blir bestemt og som skal gjelde fra torsdag klokken 18, er formulert som forbud. Det gjelder ikke anbefalingen om å kutte fritidsreiser. Her er det en oppfordring regjeringen kommer med.

Rådet kom på en dag der USA allerede hadde innført innreiseforbud for folk fra Europa fra midnatt natt til fredag lokal tid.