Flyselskap stanser aller ruter til Norge etter nye korona-tiltak

Wizz Air stanser alle ruter til Norge fra den 16. mars. Det vil gjelde flere selskaper, tror ledelsen ved Sandefjord Lufthavn Torp. Foto: Sandefjord Lufthavn Torp

Det ungarske lavprisselskapet Wizz Air har stanser alle sine ruter til Norge. – Jeg venter nå på den samme beskjed fra andre selskaper her – både Ryanair og KLM, sier markedssjefen på Sandefjord Lufthavn Torp.

Selskapet legger ned rutene fra mandag 16. mars til 3. april. Det gjelder absolutt alle ruter til alle flyplasser i Norge i den aktuelle perioden. Den kan bli utvidet.

Flere forhold

Det er en kombinasjon av to forhold som ligger bak at flyselskapene nå trekker seg ut av Norge inntil videre, mener markedssjef Tine Kleive-Mathiesen på Torp:

– Først er det at markedet har sviktet, selvsagt. Det er langt færre som reiser. Dernest er det at alle som ankommer med fly fra steder utenfor Norden må i 14 dagers karantene – enten de har symptomer på smitte eller ikke, sier hun.

For Wizz Airs vedkommende, som betjener det store og voksende østeuropeiske markedet, betyr det at alle om bord må rett i karantene. Dessuten gjelder også bestemmelsen om at folk som ikke har permanent opphold i landet, skal stanses på grensen.

Skal returneres

– Alternativt skal de returneres med samme fly som de kom, og det får nok mange til å avstå fra å reise til Norge, sier Kleive-Mathiesen.

Wizz Airs ruter på Oslo Lufthavn stanser også, og kommer Ryanair etter vil dette også gjelde rutene fra Gardermoen.

– Vi har ikke hørt noe om dette foreløpig, sier kommunikasjonssjef Joachim Wester Andersen til flysmart24.no.

Venter flere selskaper kutter

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i konsulentselskapet WinAir mener det bare et tidsspørsmål før flere nye selskaper fra Europa kutter til Norge:

– Ja, dette blir fulgt opp av en rekke andre flyselskap, når passasjerene må i 14 dagers karantene i det øyeblikket de setter foten på norsk jord. Unntaket er reiser innen Norden. Dette helsetiltaket gjelder for alle flyplasser i Norge og jeg tror sannsynligheten er stor for at flyselskaper vil kutte eller redusere operasjonene til Norge. Om det vil stoppe helt er for tidlig å vurdere. Det ligger nok i kortene at denne type tiltak vil komme i andre land og dermed kan flytrafikken – og annen transport over landegrenser – nok mer eller mindre bli lammet, i en periode,  sier Elnæs til flysmart24.no.

Mange tiltak

Det var torsdag de nye tiltakene for luftfarten ble satt i verk. I de nye reglene heter det at alle som ankommer Norge fra land utenfor Norden skal i karantene i 14 dager. Dette gjelder uansett.

Samtidig blir alle oppfordret til å reise minst mulig, og spesielt kutte ut alle ferie- og fritidsreiser i tiden fremover.

På landets flyplasser stuper trafikken. På Oslo Lufthavn har man ikke de ferskeste tallene klare før over helgen:

– De kommer til å vise en betydelig nedgang i trafikken, sier Wester Andersen på Oslo Lufthavn fredag.