IATA: Tre grunner til at folk frykter smitte på fly

Hos flyselskapene, her Ryanair, er det innført en rekke tiltak for å hindre smitteoverføring under reisen. Foto: Ryanair/©francescomoro

Folk som er på flyreise er redde for å bli smittet. Det vedgår sjefen for en av verdens mektigste flyorganisasjoner, IATA. Den har nå funnet ut hva det er som skaper engstelse hos folk som sitter i et fly.

Flyselskaper og flyorganisasjoner iverksetter tiltak på løpende bånd for å gjenskape folks tillit til å fly etter korona-krisen. Flybruken har stupt. Det har ført til massivt rutekutt hos alle, inkludert SAS, Norwegian og Widerøe.

I tillegg er det innført en rekke tiltak både ved avgang og ankomst. Det har også kommet nye regler for adferd om bord mens flyene er i luften.

Det gjelder bl.a. at det ikke lenger er anledning til å stå i kø for å bruke toalettene, serveringen er drastisk redusert og at det er påbudt med munnbind under hele turen. Ved avgang skal de som sitter bakerst i flyet gå om bord først, og de foran først av når flyet skal tømmes.

Slik skremmer korona

IATA har nå undersøkt på hvilken måte korona-trusselen skremmer de som er på reise i fly. Når folk har blitt bedt om å nevne de tre viktigste forholdene de knytter koronasmitte-fare ved, er svarene slik:

De fleste – 65 prosent – svarer at de er redde for å sitte ved siden av noen som er korona-smittet. På andreplass svarer 42 prosent at de føler risiko for smitte når de bruker toalettene. Det tredje som får folk til å føle korona-ubehag er risikoen for smitte gjennom luften om bord, det oppgir 38 prosent.

De spurte innrømmet villig at de har tatt forholdsregler mot å bli smittet. 58 prosent sa at de har valgt å avstå fra å fly, mens 33 svarte at de vil unngå å bruke fly i fremtiden for å ikke eksponere seg for smittefare.

Vil ta tid

Sjefen for IATA, Alexandre de Juniac, vedgår at undersøkelsen viser at det å gjenskape folks tillit til reise og fly, kommer til å ta lang tid. Han sier at det ikke fins noen rask løsning på utfordringene.

– Passasjerene forteller oss at det vil ta tid før de kommer tilbake til sine gamle reisevaner. Mange flyselskaper planlegger ikke at etterspørselen skal komme tilbake til 2019-nivåene før i 2023 eller 2024, sier han til egen pressetjeneste.

IATA-sjefen er imidlertid fornøyd med at mange svarer at de tross smittefrykten er fornøyd med mange av de tiltakene flyselskapene gjør for å hindre smitteoverføring. Bl.a. nevner de Juniac bruken av munnbind om bord, at all betaling skjer kontaktløst samt screeningen som gjennomføres på mange flyplasser.

Lik flysmart24.no på Facebook

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles