IATA: Tre grunner til at folk frykter smitte på fly

Hos flyselskapene, her Ryanair, er det innført en rekke tiltak for å hindre smitteoverføring under reisen. Foto: Ryanair/©francescomoro

Folk som er på flyreise er redde for å bli smittet. Det vedgår sjefen for en av verdens mektigste flyorganisasjoner, IATA. Den har nå funnet ut hva det er som skaper engstelse hos folk som sitter i et fly.

Flyselskaper og flyorganisasjoner iverksetter tiltak på løpende bånd for å gjenskape folks tillit til å fly etter korona-krisen. Flybruken har stupt. Det har ført til massivt rutekutt hos alle, inkludert SAS, Norwegian og Widerøe.

I tillegg er det innført en rekke tiltak både ved avgang og ankomst. Det har også kommet nye regler for adferd om bord mens flyene er i luften.

Det gjelder bl.a. at det ikke lenger er anledning til å stå i kø for å bruke toalettene, serveringen er drastisk redusert og at det er påbudt med munnbind under hele turen. Ved avgang skal de som sitter bakerst i flyet gå om bord først, og de foran først av når flyet skal tømmes.

Slik skremmer korona

IATA har nå undersøkt på hvilken måte korona-trusselen skremmer de som er på reise i fly. Når folk har blitt bedt om å nevne de tre viktigste forholdene de knytter koronasmitte-fare ved, er svarene slik:

De fleste – 65 prosent – svarer at de er redde for å sitte ved siden av noen som er korona-smittet. På andreplass svarer 42 prosent at de føler risiko for smitte når de bruker toalettene. Det tredje som får folk til å føle korona-ubehag er risikoen for smitte gjennom luften om bord, det oppgir 38 prosent.

De spurte innrømmet villig at de har tatt forholdsregler mot å bli smittet. 58 prosent sa at de har valgt å avstå fra å fly, mens 33 svarte at de vil unngå å bruke fly i fremtiden for å ikke eksponere seg for smittefare.

Vil ta tid

Sjefen for IATA, Alexandre de Juniac, vedgår at undersøkelsen viser at det å gjenskape folks tillit til reise og fly, kommer til å ta lang tid. Han sier at det ikke fins noen rask løsning på utfordringene.

– Passasjerene forteller oss at det vil ta tid før de kommer tilbake til sine gamle reisevaner. Mange flyselskaper planlegger ikke at etterspørselen skal komme tilbake til 2019-nivåene før i 2023 eller 2024, sier han til egen pressetjeneste.

IATA-sjefen er imidlertid fornøyd med at mange svarer at de tross smittefrykten er fornøyd med mange av de tiltakene flyselskapene gjør for å hindre smitteoverføring. Bl.a. nevner de Juniac bruken av munnbind om bord, at all betaling skjer kontaktløst samt screeningen som gjennomføres på mange flyplasser.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles