Nå må du ha strekkode for å slippe inn i Spania

Turister som ankommer Spania, her Palma på Mallorca, må ha skaffet seg en kode på forhånd. Foto: Govern Illes Balears

Den tiden er over da det bare var å spasere fra flyet og inn i ferielandet Spania. Nå skal alle som kommer til landet vise frem en personlig strekkode.

Spania har nemlig innført nye regler for innreise, som tiltak for å hindre at ankommende turister bringer med seg korona-smitte inn i landet. Spania har akkurat fått kontroll over en av de verste utbruddene i hele Europa, og har derfor innført en ny prosess for å hindre ny oppblomstring.

– Hensikten med tiltakene er både å verne egen befolkning og helsen til de besøkende. Med de nye tiltakene kan vi plukke ut de som er syke eller som viser symptomer på å kunne være covid-19 smittet. Slik kan vi også spore opp de personene disse har vært i kontakt med for å advare dem, sier lederen for det spanske turistkontoret i Oslo, Juan Francisco Cervero Polo , til flysmart24.

Nytt krav

Fra før av er det kjent at alle ankomne må gjennom en visuell helsesjekk, og at alle blir temperatur-sjekket.

I tillegg til dette er det nå innført krav om at alle reisende skal kunne vise frem en strekkode på mobil eller papir: Den viser at man har oppgitt en del opplysninger om seg selv som spanske myndigheter nå krever.

Det består rett og slett i opplysninger som de som skal inn i Spania skal fylle ut før flyturen.

– Her må man fylle ut navn, adresse i Norge, telefonnummer, passnummer og epost-adresse, ankomstdag samt flyinformasjonen. Man må etter hvert også oppgi adressen hvor oppholdet i Spania er. I tillegg må man svare på noen få personlige spørsmål om du har vært syk eller har besøkt andre land de siste 14 dagene, forteller Cervero Polo.

Dette skal med

– Når du har sendt inn skjemaet, vil du så motta en strekkode (QR-kode) på epost som den enkelte turist må vise ved ankomst når man blir bedt om det.

Cervo Polo sier at skjemaet er enkelt å fylle ut, og at både flyselskaper, turoperatører skal informere de reisende om denne nye prosessen. Han ber folk være oppmerksom på at skjemaet skal fylles ut uten tegn, kun bokstaver. Har du for eksempel et dobbelt navn med bindestrek, skal du droppe bindestreken.

Sendt til kontroll

Ankommende passasjerer som kan mistenkes å være koronasyke, vil bli undersøkt nærmere med en medisinsk kontroll.

– Hvis dette viser at turisten er covid 19-positiv, vil det bli iverksatt planlagte helseprosedyrer. Vedkommende vil da bli kjørt til et sykehus som ligger i den regionen hvor ankomstflyplassen også ligger, forklarer Cervero Polo.

I en overgangsperiode vil det være mulig å fylle ut skjemaet på ankomstflyplassen, men da advares det mot at prosessen kan ta mye tid.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles