Nå kan du gjøre taxfree-kupp på super’n

Taxfree-varer på paller i Spar-butikken på Tåsen i Oslo. Disse varene skulle normalt vært solgt på flyplassene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Korona-krisen gir de merkeligste utslag: Nå kan folk gjøre skikkelige taxfree-kupp i nærmeste dagligvarebutikk. Tonnevis med taxfree-sjokolade har havnet i enkelte butikker. Der selges de til priser som til og med er lavere enn på flyplassene.

Den sterkt reduserte flyaktiviteten har ført til at landets dominerende taxfree-aktør, Travel Retail Norway (TRN), brenner inne med store menger varer som skulle ha vært solgt til millioner av reisende på landets største flyplasser. Det er ikke småtterier det har vært snakk om.

– Det ble noen lastebiler. De ville ha gått ut på dato og derfor er mye av det solgt videre til andre aktører, innrømmer kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i TRN overfor flysmart24.

Bedre pris enn på flyplassen

De andre aktørene er dagligvarebutikker som plutselig nå kan tilby mengder av de typisk store taxfree-forpakningene av godteri. Det dreier seg om typiske salgsvinnere som Dajm, M, Toffifee, Smash og Bamsemums.

Ikke nok med at varene har fått en høyst uvanlig salgskanal. Selv om det nå betales normale avgifter for varene har de i butikkene også fått en ekstra god pris. Gjerne 10-20 kroner lavere enn den prisen reisende må betale på flyplassen. Dette har ifølge Dagestad sammenheng med den nevnte datomerkingen:

– Prisene kan være lavere, men det reflekterer også situasjonen og at varene ikke har like lang holdbarhet som ved normalt innkjøp, sier Dagestad.

Utvalgte butikker

Noe er solgt i eget midlertidige utsalg, bl.a. på Jessheim – ikke lagt fra Oslo Lufthavn. De største mengdene har imidlertid havet i butikkene til dagligvarekonsernet Norgesgruppen der kjente butikk-kjeder som Spar, Kiwi og Meny hører hjemme.

At det ble akkurat dette konsernet som har fått varene, er ikke helt tilfeldig. Norgesgruppen er nemlig deleier i Travel Retail Norway.

– Varene omsettes på samme måte som for eksempel varer med begrenset dato og andre varer som av ulike grunner ikke omsettes gjennom vår grossist Asko. Kundene vil finne denne typen varer i utvalgte butikker, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen til flysmart24.

Begynner å ta slutt

Hun sier at varene selges fullt avgiftsbelagte, og at utsalgsprisen settes av den enkelte kjede og vil derfor variere.

– I og med at det her er snakk om overskuddsvarer fra andre kanaler, så kan de nok til tider være et ekstra godt kjøp, sier Søiland.

Dagestad sier at det ikke er sikkert dette ekstraordinære salget av taxfree-produkter i dagligvarehandelen vil vare så veldig lenge nå:

– Hvor lenge det varer kommer an på hvor lang tid det tar for butikkene å selge, men vi har ikke mer på lager for å selge til andre akkurat nå, sier han.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles