Du kan reise denne uken og likevel slippe karantene

Fredag kommer listen over land nordmenn kan reise til uten å havne å karantene ved hjemkomst. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De nye reiserådene åpner for at nordmenn kan reise til utvalgte land innen EU og Schengen og slippe karantene ved hjemkomst. De som ikke kan vente, kan reise allerede denne uken.

Statssekretær Inger Klippen (H) i Helsedepartementet bekrefter overfor flysmart24 at det er hjemkomstdato, ikke utreisedato, som styrer karantenereglene. Det betyr at det er hjemkomst etter den 15. juli som avgjør om man må i karantene eller ikke.

Fritt frem

Fredag førstkommende, den 10. juli, skal Folkehelseinstituttet legge frem en liste over hvilke land Norge mener har en smittesituasjon som gjør det trygt for nordmenn å reise dit, og som heller ikke innebærer noen fare for at de som kommer derfra skal importere smitte tilbake til Norge.

De landene som står på denne listen, vil det være fritt frem for nordmenn å reise til fra 15. juli, uten karanteneplikt ved hjemkomst.

Det er imidlertid mulig, for de som våger og absolutt vil, å ikke vente til neste uke men reise ut fra fredag av. Datoen 15. juli er satt som grense for hjemkomst, ikke utreise.

Hjemkomst gjelder

Flysmart24 har spurt departementet hvordan datoen skal forstås. Hvis man reiser ut til et EU/Schengen-land for eksempel den 10. juli, må man da i karantene ved hjemkomst etter den 15. juli – fordi utreisen skjedde før karantenekravet ble opphevet?

Det er det ikke, bekrefter statssekretær Klippen:

– Det er dato for ankomst til Norge ligger til grunn for karantenen, skriver hun i en epost.

Derfor kan de som kommer hjem etter den avgjørende datoen, reise ut allerede denne uken.

Det under et par forutsetninger: Det viktigste at det landet man reiser til faktisk står på Folkehelseinstituttets liste som kommer fredag. Dessuten at man har en forsikring som gir dekning selv under korona-pandemien, selv om den ikke dekker korona-relatert sykdom.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles