Advarer nordmenn mot nytt gresk lokketilbud

Hellas er svært ivrig etter å få også norske turister til landet når det åpner fra den 15. juni. Nå kommer landet med et lokketilbud. Foto: Ving

Kampen om å få europeiske turister til landet og redde litt av sommersesongen har fått myndighetene i Hellas til å strekke seg langt: De vil betale utgiftene for hele familien hvis noen skulle bli korona-syke under en ferie i landet.

Dette er et agn som forsikringsselskapet Europeiske sterkt advarer nordmenn mot å bite på. Selv om tilbudet kan virke fristende, er det greske tilbudet null verdt i mange tilfeller og de økonomiske konsekvensene kan bli bli enorme.

– Hvis man skulle bli akutt syk av andre årsaker enn koronaviruset – skadet, frastjålet verdisaker eller oppleve forsinkelser –  hjelper det dessverre lite at greske myndigheter kun dekker sykdom relatert til Covid-19, sier Andreas Bibow Handeland. Han er kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring.

Gir forsikring

Det er en talsmann for den greske regjeringen som denne uken har rykket ut med det nye lokkemiddelet. Hensikten er åpenbar: Løftet skal lokke flere turister til landet og de greske øyene, og virke som en forsikring for de som frykter økonomisk utlegg hvis de likevel skulle bli syke.

Tilbudet om å dekke utgiftene gjelder ikke bare den som blir syk, men også vedkommendes familie. Staten vil dekke merutgiftene til overnatting, mat og drikke samt sykehusbehandling for de som blir rammet.

For nordmenn er situasjonen at vi er blant de utvalgte landene som Hellas spesielt ønsker velkommen når landet åpner. Både Norge og Danmark er på listen, men ikke Sverige.

Dette er hindringen

Men: Det eksisterer fremdeles et norsk reiseråd som advarer mot reiser til bl.a. Hellas. Det gjør at en norsk reiseforsikring ikke dekker sykdom, skader, tyverier eller andre hendelser hvis man trosser reiserådet. Derfor kan feriereise til landet kan bli svært kostbart hvis man reiser før rådet er opphevet. – En risikosport, mener Handeland:

– Når en viktig del av et lands økonomi er basert på turisme, skjønner vi at lokale myndigheter gjør det de kan for å få turister på besøk. Men så lenge det foreligger et reiseråd fra UD på Hellas gjelder rett og slett ikke reiseforsikringen, sier han.

Million-utgifter

Han sier at regningen fort kan havne i millionklassen hvis en nordmann skulle være så uheldig å bli innlagt med akutt sykdom på et privat sykehus, og kanskje også få behov for hjemtransport til Norge i ambulansefly.

– På generelt grunnlag skal man ikke se seg blind på at lokale statsministere ønsker turister velkommen til etterlengtet sol og sommervarme. Så lenge UD fraråder nordmenn å reise til et land eller område, gjelder ikke reiseforsikringen dersom man trosser dette og reiser, sier Handeland.

Norske pakkereiselskap har derfor avlyst alle sine reiser frem til 20. august. Dette fordi UDs reiseråd om å unngå unødvendige reiser til alle utland, minus Danmark, gjelder til denne dato.