Syden-flopp: Vil ikke gå med ansiktsmaske i ferien

Forsøket på å friste turistene tilbake til Spania fra i juli har ikke vært spesielt vellykket. Her fra Mallorca. Foto: Knut-Erik Mikalsen

At Spania åpnet opp for utenlandske turister fra 1. juli ser så langt ut til å ha vært et slag i løse luften. Det har vært smått med nye bestillinger for sensommeren. Tvert imot, på de mest populære Syden-reisemålene fortsetter avbestillingene å renne inn.

Også i det norske markedet er etterspørselen etter reiser til Syden meget begrenset, kan pakkereiseselselskapene melde.

På Costa del Sol tror mange lokale reiselivsfolk at turister flest foretrekker å avvente situasjonen og følger sine lands reiseråd før de setter kursen mot det sørlige Spania. Overfor avisen Sur in English sier de rett ut at mange turister ikke liker alle begrensninger som er satt for turismen i landet:

– Mange vegrer seg sannsynligvis mot å måtte forholde seg til restriksjoner for opphold på stranden og i svømmebassengene, og påbud om å bruke ansiktsmaske. Dette harmonerer ikke med det folk flest vil oppfatte som et avslappende ferieliv, sier feriehus-utleier Marcus Stephan til avisen.

Han tror ikke på noe særlig turistbesøk før smittesituasjonen er mer avklart, og landene der kundene kommer fra har reiseråd som ikke begrenser deres reiseforsikring. På Mallorca er situasjonen den samme, også der strømmer det på med kanselleringer.

En undersøkelse som bransjeorganisasjonen Virke i Norge har gjort, bekrefter også nordmenns tilbakeholdenhet til det å skulle feriere langs Middelhavet – selv om det mot slutten av sommeren skulle bli åpnet for det:

På spørsmål om man vil reise på ferie til utlandet denne sommeren dersom det blir mulig, svarer nesten 7 av 10 nei.

– Det er helt umulig for folk å planlegge for utenlandsferie slik situasjonen er nå. Derfor er det ikke overraskende at mange ikke vil reise på tur ut av landet denne sommeren, sier Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv.

Også hos de store norske turoperatørene er det begrenset interesse for Spania-ferie når reiserådet opphører den 20. august:

– Det vi selger mest av akkurat nå er september, høstferien og vinterreiser. Da er det først og fremst Hellas og Spania – og da Kanariøyene – folk ønsker å reise til, sier informasjonssjef Nora Aspengren i TUI til flysmart24.no.

Også hos Ving er det ferie senere på året som gjelder:

– Det er mange nordmenn som ønsker å reise når det blir mulighet for dette igjen, så bestillingene tikker regelmessig inn – både for høsten og vinteren, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff.