Syden-turene kan starte igjen tidligere enn planlagt

Sommer, varme og ferie! Charterturene til Kreta og andre Syden-reisemål kan komme i gang tidligere enn planlagt. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Alle de tre store charterselskapene i Norge er klare til å gjenoppta sommerens Syden-sesong tidligere enn varslet. Både Ving, TUI og Apollo har tidligere besluttet å avlyse alle reiser frem til 20. august.

Nå er det ikke så sikkert at de må vente så lenge likevel.

Det at de to dominerende ferielandene Hellas og Spania nå har varslet at turistanleggene skal åpnes i henholdsvis juni og juli, og inviterer utenlandske turister til feriemålene sine, har endret situasjonen vesentlig på kort tid.

Det norske Utenriksdepartementet har sagt at det skal komme med en oppdatering av reiseadvarselen for land utenfor Norden før den 20. juli. Justisminister Monica Mæland sa mandag at det ikke har skjedd noe «per nå» med innholdet i det norske reiserådet, tross åpning i Spania og Hellas.

Mye kan endres seg i de åtte ukene frem til reiserådet skal vurderes. Hvis det kommer endringer tidsnok som opphever advarselen mot å reise til «nærliggende europeiske land» som Hellas og Spania, er pakkereiseselskapene innstilt på å kaste seg rundt og få i gang trafikken så raskt som mulig:

– Den dagen reiserådet opphører, vil vi selvfølgelig gjøre det vi kan for å starte med våre reiser igjen så fort som mulig. Hvor lang tid det vil ta å sende avgårde de første flyene, er dessverre vanskelig å svare helt konkret på nå. Det det er avhengig av flere ting. I tillegg må det også være noe tid til å selge disse flyvningene. Jo raskere Utenriksdepartementet er tydeligere i reiserådene sine, desto mer sannsynlig er det at vi kan klare å få til noe igjen før den 20. august, sier markeds- og kommunikasjonssjef Tonje Løkaas Fossum i Apollo til flysmart24.

Feriesugne nordmenn

Også hos konkurrenten TUI, tidligere Star Tour, er man innstilt på å, komme i gang igjen så snart det er praktisk mulig:

– Ja, det er vi absolutt positive til. Hvordan et slikt tilbud vil se ut, hvor raskt det kan gå er vanskelig å si, men vi er absolutt positive til muligheten, sier informasjonssjef Nora Aspengren.

Også Ving er innstilt på å ikke nødvendigvis vente til den 20. august med å sende avgårde fly med feriesugne nordmenn til Syden:

– Det blir nok vanskelig rent praktisk sett i forhold til blant annet fly. Men skulle det bli aktuelt kommer vi nok til å se på mulighetene vi har og hva vi kan få til på kort varsel, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff.

Reiserådet fra UD gir i dag ingen dekning i reiseforsikringen dersom man reiser til utlandet. Derfor er charterselskapene avhengig av at dette rådet oppheves for land som Spania og Hellas før turer dit kan bli gjenopptatt.

UDs reiseråd ble imidlertid utarbeidet mens situasjonen var verre i disse landene enn i dag. Bare Hellas hadde da signalisert planer om å åpne, mens smittesituasjonen i Spania fremdeles var svært alvorlig.

UD: – Fortsatt vanskelig

Pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Siri R. Svendsen, sier til flysmart24 tirsdag at UD løpende vurderer sikkerhetssituasjonen for reisende norske borgere.

– Reiserådet vil endres når smitte- og sikkerhetssituasjonen tilsier det. Til tross for forsiktig oppmyking av smitteverntiltak i flere land er det fortsatt vanskelig å være på reise, også i Europa. Reiserestriksjoner i og mellom land, karantenebestemmelser, smitteverntiltak og svært få flyavganger som i tillegg blir hyppig kansellert, skaper fortsatt utfordringer for norske borgere på reise. Situasjonen er uforutsigbar og uoversiktlig, og ambassadene får fortsatt spørsmål om bistand til å komme hjem til Norge, sier hun og legger til:

– UDs reiseråd er et råd, ikke et forbud.

I en særklasse

Av den landene som åpner nå er Hellas i særklasse blant de som har klart å begrense smitten i Europa. Landet har også plassert Norge på en liste over 20 land som er velkommen til å sende turister til Hellas. Apollo satser spesielt på Hellas og er mer enn ivrig etter å sende turister til Kreta, Rhodos og de andre populære greske ferieøyene:

– Hvis Hellas er et av landene UD endrer sine reiseråd for, vil det helt klart være der vi har størst mulighet for å starte raskere opp igjen, sier Løkaas Fossum i Apollo.

Smittedramatikken i Spania er også redusert kraftig og myndighetene sier at de har situasjonen under kontroll. Landets statsminister garanterte sist lørdag at turister som kommer til landet i juli ikke skal bli utsatt for økt koronasmitte.

Under kontroll

Også flere av de aktuelle ferielandene i Europa, som eksempelvis Kroatia og Kypros, har enten hatt lite smitte eller varsler åpning av turistsesongen fordi smitten er under kontroll.

Frem til UD kommer med sitt oppdaterte reiseråd, gjelder beslutningen i Ving, Apollo og TUI om å kansellere alle reiser frem til den 20. august. Blir reiserådet opphevet for noen av landene, blir også karantenekravet frafalt fra de samme land.