Norge og Danmark får sende turister til Hellas

Den greske øyene - her Samos- lokker mange nordmenn. Nå er vi på listen over de første landene som kan sende turister til Hellas. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norge og Danmark er to av 20 land som er de første som kan sende turister til Hellas, når landet åpner for utenlandsk turisme fra 15. juni. Sverige er ikke med på listen.

De utvalgte landene ble presentert torsdag, bare få dager etter at charterselskapene Ving, Apollo og TUI besluttet å avlyse alle pakketurer fra Norge til Hellas og andre land frem til 20. august.

Hellas har vært svært ivrig etter å få i gang den økonomisk viktige turistindustrien igjen. Den har, som i alle andre land, vært stengt etter at korona-alarmen gikk i mars. Hoteller har vært stengt og internasjonal flytransport opphørte.

Dette er landene

De 20 utvalgte landene er vurdert av Hellas for å ha vist positive epidemiologiske data, og har klart å begrense smittespredningen, skriver avisen Greek Reporter.

De øvrige landene er Kypros, Israel, Tyskland, Kina, Australia, Japan, Danmark, Østerrike, Bulgaria, Serbia, Romania, Albania, Nord-Makedonia, Bosnia-Hercegovina, Kroatia, Ungarn, Polen, Tsjekkia og Slovakia.

Sverige er altså ikke med på denne prioriterte listen. Hellas vurderer trolig det slik at smittetallene er for høye i vårt naboland til at de kan komme med blant de 20 første. Den greske regjeringen sier imidlertid at listen vil bli utvidet den 15. juli.

Europeiske advarer

Hellas hadde opprinnelig tenkt å kreve negativ korona-test av alle besøkende. Det har de nå frafalt. Det vil i stedet bli tatt stikkprøver av de ankommende passasjerene.

I Europeiske Reiseforsikring advarer kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland nordmenn mot å reise før reiserådet blir endret:

– Vi forholder oss utelukkende til UDs reiseråd, da det er de som har grunnlag for å vite hvor det er trygt for nordmenn å reise til. Det oppdaterte rådet står til 20. august. Så til tross for at statsministeren i Hellas åpner for turisme, og smittevernhensyn er på plass, gjelder ikke reiseforsikringen her. UD har sagt de vil vurdere å åpne for «nærliggende, europeiske land» innen 20. juli. Hvorvidt Hellas blir blant disse er umulig for oss å vite noe konkret om, sier  han til flysmart24.

LES OGSÅ: Hadde visum-dokumentet på mobilen – ble nektet å fly