Hadde visum-dokumentet på mobilen – ble nektet å fly

Det ble ingen flytur på mannen og hans tre barn fordi visum-bekreftelsen lå på mobiltelefonen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange flyselskaper har lenge oppfordret reisende til å droppe papirbillett og heller satse på å bruke en kopi av billetten på mobilen. Det gjelder ikke andre reisedokumenter – som for eksempel visum.

Det erfarte mannen som troppet opp på Gardermoen og presenterte et visum-dokument i elektronisk versjon på mobiltelefonen. Han ble nektet å bli med flyet. Selskapet ville se visumet som et papirdokument. Han tapte et krav mot flyselskapet på over 24 000 kroner.

Saken har nå vært til behandling i Transportklagenemnda for flyreiser, der mannen tapte saken. Nemnda gir flyselskapet full rett til å kreve at passasjerer med visum skal fremlegge dette i form av papirdokument, og ikke i en digital versjon.

Stengt

Reisen med Qatar Airways sist sommer omfattet mannen og hans tre barn, og de skulle til Lagos via flyselskapets hovedknutepunkt Doha. Mannen hadde skrevet ut visum-bekreftelsen for alle reisende, unntatt for én av dem.

Da han møtte opp til innsjekk, ble han nektet å bli med fordi han manglet den ene visum-utskriften. Mannen mente at det ikke fantes noe vilkår om at søknaden skulle være skrevet ut, men til ingen nytte.

Da han omsider kom tilbake til innsjekkingen med et ferdig printet dokument, hadde dette tatt så lang tid at innsjekkingen da var stengt.

Barna gråt

Mannen skriver at det oppsto en ubehagelig situasjon på flyplassen, og mener han ble uprofesjonelt behandlet. Barna begynte å gråte og stilte faren spørsmål som han ikke kunne svare på, heter det i klagen.

Mannen reagerte med å kreve refusjon av utgifter til flybilletter, flybussen og visum-kostnader på 24 200 kroner.  Kravet avviste Qatar med den begrunnelsen at faren ikke hadde gyldige reisedokumenter da han skulle sjekke inn, og at det er passasjerenes eget ansvar å påse at innreisedokumentene er i orden. Alt han er fått er 970 kroner som han hadde betalt i skatter og avgifter.

Dette gir flyklagenemnda Qatar Airways fullt medhold i. Å ha med reisende som ikke har papirene i orden er ingen spøk for selskapene.

Kostbart

Nemnda gjør det klart at flyselskap som tar med passasjerer som ikke har gyldige dokumenter, kan bli ilagt en bot av vedkommende lands myndigheter. Selskapet må videre besørge retur av passasjeren. Det kan bli en svært kostbar affære å gjøre feil her.

Nemnda skriver at den har forståelse for at det kan virke formalistisk at elektroniske dokumenter ikke ble godkjent ved innsjekk, men at reglene likevel er klare på dette punktet.