Ekstra smitte-tiltak nødvendig ved mange flyplasser

Flere flyplasser i sverige, bla.a. her på Arlanda, må det ekstra smittetiltak til. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den europeiske flysikkerhets-organisasjonen EASA har utarbeidet en oversikt over de flyplassene i Europa der flyene bør gjennom en ekstra grundig rengjøring etter bruk. Korona-krisen krever ekstra smittetiltak på disse stedene for å skjerme passasjerene.

Blant de flyplassene som har havnet på denne listen befinner flere seg i Sverige, og fem i Spania. I Storbritannia er en hel serie flyplasser på listen. Alle landene har slitt og sliter med alvorlig andel korona-smitte.

Hos EASA sier man at listen nødvendigvis ikke betyr at passasjerer som besøker disse flyplassene trenger å ta ekstra forholdsregler for å unngå smitte.

– Vi har laget denne listen i forbindelse med EASAs sikkerhetsdirektiv. Den skal gi flyselskapene beskjed om hvilke flyplasser det er behov for å rengjøre kabinen ekstra etter en flyving. Dette for å hindre at påstigende passasjerer skal risikere å få overført smitte fra flyets overflater fra personene som var med flyet på forrige flytur, opplyser en talsperson for EASA til flysmart24.

Da listen ble laget sto to aktuelle flyplasser i Sverige  på listen. Det var er landets hovedflyplass, Arlanda utenfor Stockholm mens den andre var byens nærflyplass, Bromma.

Nå er listen utvidet til å omfatte «alle flyplasser i Stockholm-regionen.» Det inkluderer dermed lavprisflyplassen Skavsta.

I Spania er disse regionene pekt ut fordi flyplassene ligger i områder med mye smitte:

Hovedstadsflyplassen Madrid Barja er på listen. Videre Katalonia der man bl.a. finner både Barcelona og Girona. Dessuten flyplassene i Castile and Leon og Castilla-La Mancha. Andalucia var på den opprinelige listen, men er senere blitt fjernet.

I Frankrike er alle flyplasser i provinsen Ile-de-France med. Det betyr at Paris-flyplassene Charles de Gaulle og Orly er blant de på listen.

I Belgia er alle flyplassene med på listen, hvilket inkluderer hovedflyplassen i Brussel. I Nederland er også flere flyplasser på listen – Amsterdam Schiphol Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport og Rotterdam The Hague Airport.

I Storbritannia er ikke mindre enn 13 flyplasser på listen. Det inkluderer alle London-flyplassene i tillegg til bl.a. Manchester, Glasgow, Liverpool John Lennon Airport og Newcastle.