Hit kan du nå reise: – Smittefrykt stanser reiserush

Det hjelper lite at UD nå har åpnet for at nordmenn kan reise til flere land rundt Middelhavet, mener norske reise-eksperter. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De nye reiserådene som kom fredag åpner for at nordmenn nå fritt kan reise til en rekke av de mest populære ferielande. De er grundig sjekket av av norske helsemyndigheter og betraktes som trygge reisemål.

Likevel tror ikke reise-ekspertene noe på at folk flest vil kaste seg på første fly til Middelhavet for å sikre seg siste rest av den tradisjonelle Syden-sommeren. Regjeringen har satt grønt lys på for reise til land som Hellas, Spania, Frankrike, Tyskland, Polen fra 15. juli. Land som Sverige – unntatt tre regioner-, Kroatia og Portugal er imidlertid rødt. (Se alle land nederst i artikkelen.)

– Nei, jeg tror ikke det blir noe stort rush nå. Selv om vi har fått et nytt kart å forholde oss til har det vært mange nye smitte-tilbakeslag flere steder. Så jeg tror nordmenn vil føle for mye usikkerhet i situasjonen til at de vil reise ennå. Bare svært dårlig vær her hjemme kan endre på dette, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.

Frykten fremtredende

Han får følge av flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair, som også tror at smittefrykten er såpass fremtredende blant folk flest at dette vil bremse den helt store reiselysten:

– Smitte og frykt for at noe kan skje på destinasjonen tror jeg bremser mange fra å reise utenlands i sommer. At det åpnes opp for flere land fra neste uke hjelper lite. Mange har dessuten kommet i gang med ferie og vil ha begrensede muligheter til å endre på det. Men, om været her hjemme forsatt blir mye blir mye regn og kaldt, så kan det påvirke reiselysten i sommer, sier Elnæs.

Vil avvente

Elnæs tror at folk flest vil velge å avvente situasjonen og se hvordan korona-situasjonen blir videre utover høsten før de kaster seg på feriefly sørover. Han er heller ikke sikker på at folk er klar for høstferie-kjøp heller:

– Jeg tror markedet vil avvente covid-19 utviklingen. Både fly-og charterselskapene vil få problemer med å kaste seg rundt og øke kapasiteten nå. Folk bestiller reisen tettere opp mot avreisedato. Dette gjør det også utfordrende for flyselskapene å planlegge kapasitet og optimalisere billettprisene mot etterspørselen, sier Elnæs.

Kommer for sent

Berge i Finn Reise mener også at de nye reiserådene kommer for sent til at de kan rekke å gjøre noen forskjell på folks sommerferie-planer denne sommeren:

– For mye usikkerhet og sene reiseråd har forkludret folks planlegging, mener han.

Ifølge UD vil reiserådene som ble gitt på fredag, bli oppdatert hver andre uke fremover. Det kan bety at land som nå blir betraktet som smitte-sikre, plutselig kan endre karakter. Da er det igjen snakk om at de som kommer fra slike land, må i 10 dagers karantene ved hjemkomst.

Her er landene

Følgende land unntas fra UDs globale reiseråd fra og med 15. juli: Belgia, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Østerrike. I tillegg unntas regionene Blekinge, Skåne og Kronoberg i Sverige.

UD gjør oppmerksom på at det nye kartet ikke er en oppfordring om å reise. – Dersom smittenivået øker over et visst nivå, vil landet igjen kunne bli inkludert i UDs reiseråd. Dersom du returnerer til Norge fra et land med høy smittespredning, må du gå i karantene ved hjemkomst selv om det ikke var reiseråd for landet da du dro dit, skriver UD.

Lik flysmart24.no på Facebook

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles