Smitten øker, men her unngår du karantene

Hellas er et av de sikreste kortene hvis man vil reise til land med lite smitte. Foto: D. Rozaki

Det har vært mye fokus de senere dagene på alle land som nå får en ny korona-oppblomstring. Akkurat i det nordmenn skulle ha mulighet til å reise til utlandet – uten å havne i karantene ved hjemkomst – går land etter land fra grønt til rødt.

Sist dramaet rundt Spania, som fredag ble rødt. Fra før av er Sverige, Kroatia, Portugal og Bulgaria blant landene som nordmenn nå advares mot å reise til.

Flere land på den grønne listen ligger dårlig an. Smitteomfanget øker i flere av dem. Andre igjen ligger fra før av høyt på listen over land som har tett under 20 smittede per 100 000 innbyggere, bl.a. Belgia som passerte dette tallet mandag. Det er grensen for hva Folkehelseinstituttet har satt for å gi land grønn farge.

Mange muligheter

Det fins imidlertid mange muligheter igjen for de som ønsker seg en sensommer- eller høsttur til den varme delen av Europa. Flysmart24 har plukket ut en del land som ligger langt nede på smittelisten, og som også er populære reisemål for nordmenn.

Et av de aller sikreste områdene i dag er Hellas, og spesielt de greske øyene der smitteomfanget har vært lite gjennom hele pandemien. Selv om også Hellas melder om flere smittede, ligger landet tirsdag på 3,6 smittede per 100 000 innbyggere. Til sammenligning ligger Spania på 35,1 smittede.

I dag er det mulig å kjøpe seg turer dit både via charterferieselskapene og flyselskapene. Både Norwegian og SAS har gjenopptatt flere av sine Hellas-ruter, slik at det er mulig å fly direkte til dette markedet.

Varm ferie

En annen charter-favoritt er Kypros, som på listen over smitteomgang har et nivå på 4,1 smittede per 100 000 innbyggere. Her starter Norwegian med flyvninger til Larnaca i begynnelsen av september, et utmerket tidspunkt for en varm ferieopplevelse på denne Middelhavsøya.

Ikke sol varme, men…

For de som ikke legger avgjørende vekt på sol og bad, er Island et alternativ som ligger veldig lavt på smitteindeksen med sine 3,9 smittede. Dette landet var blant de første Norge åpnet til da Norden ble grønn, og både SAS, Norwegian og Icelandair har direktefly dit.

Vi kommer ikke utenom en anbefaling av Italia. Et av Europas verst rammede land ligger nå på et nivå på 5.1 smittede per 100 000 innbygger, og virker med det som et sikkert valg der man ikke plutselig risikerer å befinne seg i et rødt land. Til Roma, med både SAS (via København) og Norwegian (fra september.)

Direktefly

Irland ligger også på det aller nederste smittesjiktet. Dublin er tilgjengelig med flere selskap, både SAS og Norwegian (fra september) har ruter dit også under korona-pandemien.

Ungarn, med sin alltid populære hovedstad Budapest, er også er aktuelt alternativ. Med god konkurranse på flysiden er det også mulig å komme seg dit med direktefly der Norwegian og Wizz Air har dirketerute fra Oslo Lufthavn.

Andre alternativer, helt nederst på den listen FHI bruker for å avgjøre grønn eller rød farge på landene er Finland (1.8), Latvia (2,4), Litauen (5,0), og Estland (1,5).

PS: Malta var på den opprinnelige artikkelen som ble publisert, men er jernet fordi landet på kort tid har fått et smittenivå som ligger over FHIs grense.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles