Norsk redaktør: – Korona-grensene er meningsløse

Redaktør Bente Storsveen Åkervall (innfelt) mener folk må slutte å mobbe de som vil reise til Syden. Foto: Knut-Erik Mikalsen/privat

Den norske redaktøren på Gran Canaria reagerer med oppgitthet over de nye norske reiserådene som har farget hele Spania rødt. Hun mener det er meningsløst at nordmenn må i karantene for å besøke deler av Spania der smitten er mye lavere enn i Norge. Det skjer samtidig som Norge åpner for karantene-frie reiser til Sverige, som en av Europas absolutt verste korona-områder.

– Jeg må spørre om det er den reelle korona-smittefaren Norge frykter. På Kanariøyene er det nesten ikke smitte. De områdene som har forårsaket at Spania nå er rødt ligger i nord på fastlandet. Det er over tre timers flytur fra disse områdene til Gran Canaria. Dette blir meningsløst, sier Bente Storsveen Åkervall til flysmart24.

Norske Storsveen Åkervall er redaktør i den skandinaviske avisen «Dag & Natt» på Gran Canaria. Hun er frustrert og skuffet over at de populære reisemålene for nordmenn i hele Spania nå er farget rødt etter fredagens nye reiseråd, og at det ikke er gjort unntak for ferieområder som nærmest er helt smittefrie i dag.

Smittefritt

På Kanariøyene er det registrert 2 582 tilfeller av korona i en befolkning på over 2,2 millioner mennesker. I Norge er det oppdaget 9 000 tilfeller i en befolkning på over 5 millioner mennesker. I Sverige, der deler av landet nå er blitt grønt, er det 78 000 smittetilfeller.

– Alle nye korona-tilfeller på Kanariøyene er så å si utelukkende oppdaget blant båtflyktninger som har kommet til øyene. Disse personene er blitt identifisert, isolert og diagnostisert etter hvert som de har kommet, sier hun.

Storsveen Åkervall sier at hun også reagerer sterkt på den norske skadefryden over at Spania har blitt rød sone, og at det ikke deles ut en eneste sympatierklæring til det spanske folket som endelig så lyset i enden av tunnelen.

Hadde et håp

– Etter en meget anstrengende periode med sterke smitteverntiltak og frihetsberøvelse trodde de nå at det fantes et håp om å kunne gå tilbake til jobb i turistbransjen. Dette får katastrofale følger for en øygruppe som har minimalt med smittetilfeller og som lever av turisme, sier hun og fyrer av denne salven mot det faktum at deler av Sverige nå åpnes:

– Jeg forstår at media elsker å spisse fenomenet at om folk som har vært så dumme å reist til Spania nå ikke rekker hjem til midnatt før overgangen skjer. Samtidig forteller man med glede at bl.a. Värmland i Sverige blir grønt slik at man igjen har muligheten til å reise til Töcksfors. Et totalt uinteressant reisemål om det ikke er for at man ønsker å stå i kø og trengsel blandt hundrevis av andre for å få kjøpt billigere vin og tobakk, sier hun.

Hun minner om at befolkningen i Spania har vært gjennom en mye hardere og lengre nedstenging enn nordmenn, og mener også at spanjolene har respektert smittevern-tiltakene i sitt hjemland i større grad enn det man har sett i Norge.

– Med de nye norske rådene mister et hardt prøvet det lille håpet de hadde om at hjulene sakte men sikkert skulle settes i gang igjen, sier hun.

Skremselspropaganda

Hun mener mye av kritikken mot Spanias åpning for turister fra utlandet er ren skremselspropaganda.

Gran Canaria-redaktøren mener også at det at nordmenn kunne dra tilbake til øyene er en form for solidarisk handling fra nordmenn som har nytt godt av øyenes tilbud i over 50 år:

– Husk at turismen på Gran Canaria utgjør store deler av industrien og dermed direkte eller indirekte levebrødet til lokalbefolkningen. Om ikke hjulene kommer i gang vil resultatet bli katastrofalt. Dette kan også handle om solidaritet ovenfor et folk og et land som har gitt forbedret livskvalitet til tusenvis av nordmenn hvert år. Om nordmenn vil fortsette å ha Gran Canaria som sitt feriemål i framtiden må man støtte opp når de trenger det som mest, sier Storsveen Åkervall.

Godt rustet

Hun at det spanske helsevesenet er vel så godt rustet til å håndtere en covid 19-situasjon som hjemme i Norge. Hun mener mange har fått et fordreid bilde av korona-problemene i Spania fordi de fleste smittetilfellene og dødsfallene har vært i hovedstadsområdet Madrid, og at den nye oppblomstringen er i nordøst-Spania.

– Det har aldri vært snakk om kapasitetsbrist på de offentlige sykehusene på Gran Canaria, slik man har sett på TV skjermen fra bla Madrid, sier hun.

De private sykehusene på Gran Canaria, som ofte blir benyttet av turister med privat reiseforsikring, har ifølge redaktøren stått tomme i mangel på pasienter.

Hun har følgende oppfordring til nordmenn som lurer på om det er trygt å reise tilbake, og lover at de vil bli tatt varmt imot:

– Jeg håper at folk finner veien tilbake til et Gran Canaria som vil ta imot dem med stor glede og stor respekt, og med de smitteverntiltak som er nødvendig for at man skal oppleve trygghet, sier Storsveen Åkervall.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles