Beskylder Norge for å skade Mallorca som reisemål

Nå avbestiller turister ferien sin på Mallorca igjen. Norge beskyldes får skade Mallorca som produkt. Foto: Ving

Den siste tids oppblomstring av covid-19 i Spania har gitt mange turister panikk. Det økte smittefokuset på landet fører til at turister fra hele Europa nå avbestiller sine Syden-ferier i hopetall.

Mallorca er knallhardt rammet, og hotellnæringen på den populære ferieøya fortviler. Der blir blir også lagt merke til at Norge fra midnatt natt til lørdag trolig vil kreve 10 dagers karantene for alle som kommer til Norge fra ferieopphold i Spania.

Dette norske tiltaket vil, hvis det blir en realitet, skade Mallorca som reisemål. Dette skriver den spanske avisen Ultima Hora.

Har fått melding

Avisen omtaler det faktum at tusenvis av nordmenn i Spania, inkludert Mallorca, har mottatt advarsel fra norske myndigheter om at landet trolig vil gå fra grønt til rødt fra fredag av. Avisen konkluderer med at dette vil skade Mallorcas posisjon som feriefavoritt.

I Folkehelseinstituttet, som utarbeider grunnlaget for regjeringens beslutning fredag om Spania skal få rød status, er overlege Are S. Berg avventende med å kommentere de spanske beskyldningene.

Når flysmart24 spør Berg om FHI har forståelse for at relativt smittefrie regioner kan bli hardt rammet av en eventuell norsk beslutning, svarer Berg kort på epost:

Spania blodrødt

– Vi må avvente hva regjeringen beslutter. Det bekjentgjøres i pressekonferansen på fredag, skriver han.

Situasjonen er at Spania er blodrødt etter FHIs krav. Torsdag var smitteomfanget 30.9 per 100 000 innbyggere, himmelhøyt over det Norge anser som et trygt reisemål på under 20 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Situasjonen i Spania har blitt verre og verre, dag for dag.

For hotellnæringen på Mallorca har det økte smittefokuset på Spania blitt et kjempeproblem. Det kommer nå inn flere avbestillinger enn bestillinger på øyas feriehoteller, skriver avisen med kilde hos organisasjonen Association of Hotel Chains (ACH) på Balearene.

Avbestiller

Bransjen er ikke i tvil om at det er den klare økningen i smitteutviklingen de senere dagene som ligger bak. Dessuten kan gjestene nå avbestille uten å tape sine penger.

Selv om smitte-økningen gjelder områder som ligger lagt fra Mallorca, mener hotellnæringen at spesielt gjester fra Tyskland, Østerrike og Sveits har fått kalde føtter og avbestiller.

Det er ikke bare den økte smittesituasjonen som har ført til avbestillinger på Mallorca.

Munnbind-påbud

Flysmart24 kunne for halvannen uke siden fortelle om at Balearenes beslutning om å innføre påbud om bruk av munnbind i det offentlige rom, også førte til mange kanselleringer.

For reiselivet på Mallorca kom påbudet på et svært uheldig tidspunkt. Mange aktører innen reiselivet ga straks uttrykk for at at de fryktet at dette ville gi et signal til omverdenen om økt smittefare. Dette, advarte de, ville skremme folk fra å komme.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles