Stopper alle reiser til spansk feriefavoritt

Mallorca har lenge vært en feriefavoritt blant nordmenn. Foto: Ving

Landets største pakkereisearrangør, Ving, har nå besluttet å kansellere 3 000 reiser som skulle ha vært gjennomført denne høsten. Avlysningene gjelder reiser til Mallorca, og skjer som følge av de nye reiserestriksjonene til Spania.

Informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving sier til flysmart24 at kunder som blir berørt av kanselleringene vil få tilbud om å endre på reisen, motta gavekort på et høyere beløp eller få pengene tilbake.

Tatt vekk

Det er så langt kun reiser til den norske feriefavoritten Mallorca som blir stoppet, men kan også ramme andre reisemål senere. Muligheten for å bestille reiser til Mallorca har ligget ute på nettsiden til Ving så sent som i helgen. Nå er den bestillingsmuligheten fjernet.

– Dette gjør bare vondt, sier Røhr-Staff om de mange avlysningene som nå kommer. De avlyste reisene er summen av allerede bestilte reiser og kapasiteten selskapet har lagt opp for sesongen.

De eneste reisene Ving nå tilbyr er greske reisemål, samt til Gran Canaria fra slutten av september. Røhr-Staff sier at programmet til Gran Canaria er tatt ned i forhold til i fjor, og at det kan komme kanselleringer også her på grunn av den usikre smittesituasjonen i Spania.

Vet ikke hva som skjer

– Utfordringen er at uforutsigbarheten gjør det vanskelig for både oss og de som har bestilt eller ønsker å bestille en reise. Samtidig er jo hele denne situasjonen slik at ingen kan forutse hva som kommer til å skje to uker eller to måneder fra nå. Derfor vet alle som bestiller en reise hva risikoen er – men at de får tilbake pengene sine om reisen blir kansellert, sier Røhr-Staff.

For reisearrangørene er Spania selve juvelen i reisetilbudet både sommer og vinter. Det faktum at Spania havnet som rødt land, et derfor et knallhardt slag for dem.

I en tid der korona-krisen har rammet med full tyngde, var muligheten for å kunne sende gjester både til Spania og Hellas en kjærkommen mulighet for Ving, Apollo og TUI.

Bunnen ut av markedet

Når UD nå fraråder folk å reise til Spania, faller bunnen ut av det viktigste markedet. Situasjonen har gått feil vei. Etter at Spania havnet som rødt land i slutten av juli, har smittesituasjonen bare forverret seg.

Også danskene innførte før helgen reiseadvarsel til landet, en nøyaktig kopi av den norske reaksjonen der man ser på landet som ett og ikke vil unnta regioner med lavt smittenivå.

Hos TUI opplyser informasjonssjef Nora Aspengren at Spania-turene ikke starter før i oktober. Erik Haug, sjef for Apollo, sier at selskapet allerede har avlyst Mallorca på grunn av sviktende etterspørsel.

Kan bli avlyst

Ving har beholdt muligheten for å reise til den spanske Atlanterhavs-øya Gran Canaria, og første tur dit fra Oslo er satt opp den 23. september. Om det blir mulig å gjennomføre disse reisene er ikke sikkert. Smittesituasjonen i Spania fortsetter å øke.

– For Gran Canaria ligger kapasiteten vår til Las Palmas på 55.000 seter mot 76.000 i fjor, en nedgang på 28 prosent. Men, det er usikkert om vi kommer til å gjennomføre så mange med den usikkerheten som er nå, sier Røhr-Staff.

Når Spania nå lukkes for Vings del, er det fortsatt mulig å kjøpe reiser til greske reisemål som Kreta og Rhodos, samt til Kypros. Hellas er fremdeles et grønt land på norske helsemyndigheters smittekart, mens Kypros ligger dårlig an.

Som flysmart24 skrev mandag er smitteøkningen stor også i Hellas, og det står i fare for også å havne som rødt land om kort tid hvis økningen fortsetter i samme tempo.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles