Åpner vinter-sesongen fra Skandinavia i morgen

Lørdag letter det første svenske charterflyet til Kanariøyene siden mars. For Norge blir det neppe start før i midten av januar. Foto: Knut-Erik Mikalsen

For første gang siden mars er det igjen klart for charterfly til det som er nordmenns absolutte feriefavoritt i vinterhalvåret. Men det er ikke nordmenn som sitter i setene på charterflyet fra Ving. Det er kun svenske gjester om bord.

Det er Gran Canaria og Tenerife det er snakk om. For nordmenn og dansker er Spania og de populære ferieøyene rødt område på grunn av smittebestemmelsene i våre to land. Sverige, derimot, har andre smittevern-regler. Det gjør at naboene i øst har reiseråd som åpner for reiser til Kanariøyene. De to første flyene går til Gran Canaria fra Stockholm og Gøteborg, og det er nye sikkerhetsrutiner knyttet til reisen. Søndag går det fly til Tenerife.

Ledige plasser

Det har ikke vært sjelden at nordmenn har hoppet på Syden-tilbud fra flyplasser i Sverige, spesielt fra geografisk nærliggende Gøteborg. Slik er det ikke etter at korona-pandemien slo inn over oss i mars.

– Så vidt jeg vet, er det ingen nordmenn men kun svensker om bord. Dette på grunn av de norske reiserådene. Volumene er selvsagt tilpasset etterspørselen, men vi har i øyeblikket rundt 9 000 seter til øyene denne høsten. Høstferien er stort sett fullbooket, men deretter fins det ledige plasser, opplyser kommunikasjonssjef i Ving i Sverige, Fredrik Henriksson, til flysmart24.

Danskene venter

Spanske aviser har denne uken meldt at også danske charterfly fra Ving-konsernet kommer til å sette kursen for Kanariøyene fra helgen. Dette avviser informasjonssjef Lisbeth Nedergaard hos Ving-selskaper Spies og flyselskapet Sunclass Airlines

– Det danske Udenrigsministerium fraråder fortsatt reiser til hele Spania. Så lenge de gjør det, flyr vi ikke noen gjester til Kanariøyene. For øyeblikket er vår første planlagt avgang fra Danmark til ferieøyene den 7. november, sier Nedergaard.

Advarer ikke lenger

Ving i Norge forholder seg til de norske reiserådene som varer til 15. januar, selv om selskapet fortsatt ligger ute med reiser fra 19. desember i håp om at det kan komme en åpning før midten av januar.

Norge og Danmark har nokså likt grunnlag for reiseråd. Mens Norge operer med en grense på 20 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene for å fjerne reiserådet, opererer Danmark med en grense på 25 smittede.

På Kanariøyene har det vært en fallende smittetrend den senere tid, noe som har gjort at både Tyskland og Storbritannia de siste dagene har opphevet sine reiseråd for øygruppen.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles