Den norske feriefavoritten langt fra korona-versting

Slik var dagliglivet i gatene i Palma på Mallorca før korona-pandemien. Nå er landet langt fra smitte-verstingen i Europa. Foto: Ving

Helt siden korona-pandemien slo inn over Europa som en knyttneve i midten av mars, har den norske feriefavoritten fremstått som verstingen med skyhøye smitte-tall og massive og dramatiske tiltak.

Slik er det ikke lenger. Spania har rast nedover på listen i Europa i andre. Mange land har passert Spanias smittenivå, og det med meget klar margin.

Etter at ferske tall ble lagt ut mandag ettermiddag er situasjonen denne:

Glem Praha

Verstinglandet nå er Tsjekkia som på den daglig oppdaterte oversikten fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) ligger på et smittetall på 888 per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Her har myndigheter stengt barer skoler, og gjort andre tiltak i håp om å dempe trykket.

Det skyhøye smittenivået gjør at alle som drømmer om en tur til den populære storbyen Praha bare må legge alle slike planer på is. Med et slik nivå som Tsjekkia operer med, vil det ta svært lang tid før landet igjen er nede på 20 smittede per 100 000 innbyggere, som er norske myndigheters grense for å flytte landet fra rødt til gult på smittekartet.

Mange tiltak

Noen særlig grunn til å drømme om storbyferie i mange andre land er d et heller ikke.

Etter Tsjekkia følger Belgia på 756 smittede, og har også satt i verk en rekke tiltak – bl.a. stenging av restauranter og kafeer i en måned, samt innføring av portforbud.

Nederland opererer med 535 smittede, Frankrike på 414 smittede, Storbritannia på 329 smittede, Slovenia på 345 smittede og Island på 317 smittede.

Flere tiltak

Spania, en gang verstingen, ligger nå på niendeplass med 312 smittede, og på dette nivået har landet ligget den siste tiden. Her har man en stund nå hatt tiltak som fortsatt gjelder, bl.a. bruk av munnbind og begrensninger på kafeer og restauranter. Landet henter en vesentlig del av sitt brutto nasjonalprodukt fra turismen, og har derfor blitt rammet knallhardt økonomisk av pandemien.

Nye undersøkelser blant utenlandske turister er imidlertid oppløftende lesning. På Costa del Sol ser man at tiltroen til Solkysten som turistdestinasjon ikke falt det minste – tvert i mot. I årets løp har det – tross krisen – kommet til nye hoteller, hotelleiligheter og turistboliger.

Venter på turistene

På Kanariøyene venter man nå at turistene igjen skal komme til øyene nå som smittegraden er i ferd med å krype under 50 smittede per 100 000 innbyggere. I motsetning til Norge har andre land, deriblant Tyskland, denne grensen for å fjerne advarselen mot å reise til området. De har dessuten regionale reiseråd som gjør at de populære ferieøyene kan bli grønt område, selv om landet Spania fortsatt er rødt.

Et annet og populært ferieland for nordmenn, Hellas, er nede på 49 smittede og har sunket klart den siste tiden. Italia går andre veien og ligger på 147 smittede. Norge ligger på 47 smittede.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles