Vil ha korona-test av alle flyreisende før avgang

IATA ønsker at en korona-test ved avgang skal erstatte dagens reiserestriksjoner. Foto: Avinor

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA vil ha korona-test av alle flyreisende før avgang. Dette er det eneste som kan føre til at flybruken blant folk tar seg opp, mener organinasjonen.

Systematisk testing før avgang vil kunne oppheve de strenge reiserestriksjonene som gjelder bl.a. i Europa, heter det i en uttalelse fra IATA. Også enkelte flyselskap, bl.a. British Airways, jobber med en tilsvarende løsning overfor britiske myndigheter.

Tilbake i jobb

Situasjonen med strenge reisebegrensninger presser mange flyselskap til det ytterste siden salget av flybilletter har stupt, i Europa og på verdensbasis. Nå sier IATAs at den vil jobbe bl.a. overfor helsemyndighetene for å finne en testløsning raskt.

– Å teste alle passasjerer vil gi folk tilbake sin frihet til å reise. Dessuten vil det føre til at millioner av mennesker kan gå tilbake i arbeid, sier Alexandre de Juniac. Hun er IATAs generaldirektør og administrerende direktør.

Ordningen vil bli praktisert slik at de som ikke kan fremvise en negativ test, ikke vil kunne reise. Den forutsetter at det fins raske tester som gir sikre svar.

Også fra norsk hold har det vært reist forslag om å innføre korona-test før avgang. Norge-sjefen for flyselskapet Emirates, Terje Grue, lanserte et slik tiltak i flysmart24 for kort tid siden.

I dag er det en frivillig korona-test på noen norske flyplasser for ankommende. Folkehelseinstituttet har sagt at denne ordningen skal evalueres, og eventuelt utvides.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles