Må åpne taxfree-poser som nettopp er kjøpt

Du risikerer å få vare åpnet selv om du passerer sikkerhetskontrollen rett etter at du har handlet i taxfree-butikken. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Sikkerhetskontrollører på Oslo Lufthavn pådrar seg manges reisendes sinne når de tvinger passasjerer til å gi fra seg taxfree-poser som akkurat er kjøpt.

Posene blir åpnet, innholdet tatt ut og sjekket – selv om kvittering viser at de ble kjøpt bare noen minutter tidligere på taxfree-butikken på flyplassen. Avinor forsvarer praksisen med at de bare følger internasjonale bestemmelser.

For kundene oppleves den tette kontrollen som anstaltmakeri. Mange stiller spørsmål ved nødvendigheten med dette, og viser til at sikkerhetskontrollene allerede er omfattet av lange køer og mye misnøye blant de reisende

Oppgitt og sint

– Dette må ta slutt, det er bortkastet og unødvendig kontroll av lovlig tax free-kjøp, skriver en Kristiansand-kvinne som ble gjenstand for en uventet kontroll på Gardermoen. Klagen hennes ble sendt inn før korona-krisen, men kontrollbestemmelsene er de samme i dag.

En annen reisende er oppgitt over at varene ble tatt ut og kontrollert, til tross for at kvitteringen i posen viste at kjøpet hadde skjedd bare minutter tidligere.

– Hva i all verden ligger bak sjekking av innholdet i taxfreeposen? Den er jo forseglet på grunn av videre flyvning. Det ligger vedlagt en synlig kvittering som både viser dato og klokkeslett når varene er kjøpt. Skal man liksom i løpet av 15-20 minutter ha klart å bryte forseglingen, bytte innholdet i posen og så klare å forsegle posen igjen? Helt absurd, skriver hun i en klage til Avinor.

Kjøpe opp

En passasjer, som skulle videre med fly til Bergen, rakk flyet sitt. Vedkommende måtte få hjelp av venner for å holde igjen flyet et par minutter, skriver han i klagen:

– Er det nødvendig å åpne plastposene med vin som vi nettopp har kjøpt på taxfree i sikkerhetskontrollen når vi har 10 minutter før flyet går til Bergen? Vi var 1 time forsinkelse fra Dublin. Det var veldig frustrerende. Men fordi våre venner fikk gitt beskje til flypersonalet holdt de flyet igjen et par minutter. Kjempeservice der, skriver passasjeren syrlig.

Holder på sitt

Hos Avinor viser senior kommunikasjonsrådgiver Nora Hoberg Prestaasen at de aktuelle personene har vært plukket ut til helt tilfeldige kontroller.

– Et visst antall prosent av taxfree-posene trekkes ut til manuell sikkerhetskontroll. Dette innebærer at posene må åpnes og væsken kontrolleres. Hvordan posen kontrolleres avhenger av når og hvor den er kjøpt, og hvilket utstyr som er tilgjengelig på lufthavnen, sier hun.

At taxfree-varene er kjøpt på Gardermoen og kontrollen skjer når passasjeren skal inn i sikkerhetskontrollen like etterpå, er det ifølge Prestaasen er forklaring på:

Skiller ikke

– Det europeiske regelverket er slik at en viss andel av alle forseglede poser trekkes tilfeldig ut av en maskin til tilfeldig etterkontroll. Den skiller ikke på varer som er kjøpt i Spania for 8 timer siden eller for 1 time siden i Norge, sier hun.

Når varene ble kjøpt har ikke lenger noen betydning for hvilke poser som kontrolleres, sier Prestaasen:

– Dette er til fordel for passasjeren. Tidligere fikk man ikke med seg tax free-varer som var kjøpt over 24/36 timer siden, men disse reglene ble endret for noen år tilbake, sier hun.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles