Det går mot Syden-overraskelse til sommeren

Kreta er en av ferie-favorittene blant de som har kjøpt seg pakkereise neste år. Her fra en utflukt i fjellene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det fortsatt høye smittenivået i Spania får nå følger for bestillingen av ferieturer til sommeren. En av konkurrentene i Middelhavet stikker av med de fleste bestillingene fra de nordmenn som tror på pakkereise neste år og som velger å være tidlig ute.

Normalt sett skal Spania selge best som sommer-reisemål. For neste år ser det ikke slik ut. Ifølge pakkereise-giganten TUIs hovedkontor i Tyskland har forhåndsbookingen til Hellas for sommeren 2021 vært «oppsiktsvekkende god.»

Selger klart best

Det rimer godt med hva reisegigantens selskap i Norge, TUI, opplever. Bestillingene fra Norge er med i de tallene hovedkontoret operer med.

– Absolutt. Vi ser at greske destinasjoner selger absolutt best også fra Norge. Sommer 20201-salget er godt i gang og nordmenns favorittdestinasjoner Kreta og Rhodos selger best uke etter uke, sier informasjonssjef Nora Aspengren i TUI til flysmart24.

Slik salget er akkurat nå så er mai-måned den måneden som selger best, ifølge Aspengren. Det samme bildet er det hos Hellas-spesialisten Apollo Reiser:

Utsetter ferien

– Mange av årets kunder valgte å utsette ferien til neste år fremfor å kansellere, og vi ser en økende trafikk til sidene hvor majoriteten av Apollos kunder søker etter gresk sommer i 2021, ser adm. dir. Erik Haug.

Forklaringen på at nordmenn, som satser på at chartersommeren skal bli mer normal neste år enn denne sommeren, kan ligge i den smitte-situasjonen som vi ser i Europa i dag. Ifølge TUI har Hellas taklet korona-pandemien godt, og at landet nå får betalt for dette i form av mange besøkende.

På den europeiske smitteoversikten fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) har Hellas torsdag et smittenivå på 55 smittede per 100 000 innbyggere, mens Spania har hele 347 smittede. Hellas ligger slik an at landet kan komme til å endre farge fra rød til gul på bare få uker, også ut fra de strenge norske vilkårene.

Lang vei

Spania er langt fra smitteverstingen i Europa lenger. Nivået er imidlertid så høyt fremdeles at en av de største virus-ekspertene i Norge, professor Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø, frykter at det kan bli vanskelig for Spania hele neste år å komme ned på gult nivå.

For å komme dit, og fra gul farge på norske Folkehelseinstituttets smittekart, skal landet ikke ha mer enn 20 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles