Smitteekspert: Spania kan bli rødt også neste år

Smittesituasjonen i Spania er så alvorlig at landet kan bli rødt det meste av neste år, mener norsk smitte-ekspert. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Smittesituasjonen i Spania har gjort landet til en korona-versting, og landet er rødt på så å si alle europeiske lands smittekart – inkludert det norske. Slik kan det bli svært lenge, mener en av Norges fremste eksperter på virus og epimedier.

Det populære ferielandet for nordmenn opererer i dag med en smittegrad på over 320 smittede per 100 000 innbyggere. Det er himmelhøyt over det norske Folkehelseinstituttets (FHI) krav for å bli betraktet som et gult land, som er 20 smittede per 100 000 innbyggere.

Nedslående

Ørjan Olsvik, professor ved Institutt for medisinsk biologi ved Universitetet i Tromsø, har ingen oppløftende vurdering når flysmart24 ber han anslå hvor lang tid det vil ta å få Spania fra rødt til gult på FHIs smitteklart hvis smitten ikke øker mer enn dagens nivå:

– Tror en må belage seg på å ha en noe anstrengt situasjon ut 2021, sier han.

Han mener det er svært vanskelig å gi et faglig begrunnet svar på tiden det vil ta for Spania å bli gult fra dagens høye nivå. Å gå fra rødt til gult betyr at reiserestriksjonene oppheves og at myndighetene ikke lenger advarer nordmenn mot å dra til landet.

– Om vaksiner blir godkjent i begynnelsen på 2021, vil det ta minst 6 måneder før en har oppnådd noen immunologisk populasjons-beskyttelse. Men 320 nysmittede per 100 000 er kun 0,3 prosent per 14 dager. Det er for sakte til å få «hurd immunity» i første halvdel av 2021. Tror en må belage seg på å ha en noe anstrengt situasjon ut 2021, sier Olsvik, men legger til:

– Vi håper jo på noe bedre, sier professoren.

Frykter smitte

Spania har vært rødt på FHIs smittekart siden siste halvdel av juli. Fra den tid har det vært forbundet med krav om 10 dagers karantene ved hjemkomst for nordmenn som har besøkt Spania.

Dessuten har mange forsikringsselskap gjort forsikringen ugyldig for covid-19 skader for de som har valgt å trosse UDs reiseråd. Det, i tillegg til frykten for å bli påført smitte under oppholdet, har ført til at mange nordmenn har avstått fra å besøke landet siden i sommer.

Brukket rygg

For turistindustrien har Spanias galopperende smittesituasjon vært en tragedie. Spansk turisme ligger med brukket rygg fordi fraværet av utenlandske besøkende er så stort.

I Norge har alle de store pakkereise-selskapene stanset alle reiser til landet. Det er dessuten uklart når noe som ligner en mer normal reisesituasjon vil kunne gjenopptas. I Spania rammer den nåværende smittesituasjonen spesielt Kanariøyene, som har vinteren som sin viktigste sessong.

Der har det imidlertid mange hoteller, restauranter og andre forlystelsessteder stengt nå. De to landene som sender overlegent flest turister til Atlanterhavs-øyene, Storbritannia og Tyskland, har begge advart sine innbyggere mot å reise til øyene.

Nedadgående kurve

Nå har smitten der en nedadgående kurve: Det har gitt turistindustrien håp om at i alle fall Tyskland kan komme til å fjerne sin advarsel mot øyene. I motsetning til Norge har tyskerne regionale anbefalinger, og dessuten en grense på 50 smittede per 100 000 innbyggere for å erklære landet rødt.

Søndag var øyene samlet litt under 50 smittede. Bl.a. det forholdet ligger bak beslutningen fra den tyske delen av reisekonsernet TUI om å starte med pakkereiser til øyene nå.

Virke reise, som organiserer reiselivaktører i Norge, er blant de som har presset på for å få egne reiseråd for Kanariøyene og Balearene også i Norge.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles