Kjappere innreise på Oslo Lufthavn igjen

På dette området på Oslo Lufthavn kan man passere rett fra terminal utland til innland, uten å passere toll og ny innsjekking. Foto: Avinor

Da korona-krisen rammet Norge og passasjertallene på flyene stupe, ble Oslo Lufthavn tvunget til å innføre en rekke begrensninger i tilbudet til passasjerene. Blant de tiltakene som kom var å stenge muligheten for forenklet innreise – trasfer – til Norge.

Nå er denne tjenesten tilbake igjen. Fra søndag 4. oktober gjenåpnet flyplassen dette tilbudet etter at den har vært stengt i et halv år.

Den gjør at passasjerer, som kommer fra utlandet og skal videre inn i landet, kan gå rett til innenriksterminalen og få bagasjen sendt direkte til det endelige bestemmelsesstedet i Norge. De passerer et såkalt tollfilter, og slipper å hente ut bagasjen på Gardermoen.

Flere vilkår

Ordningen ble innført i 2015 og gjelder de reisende som har gjennomgående med Norwegian, SAS eller Widerøe. De må ankomme fra utlandet og ha billett videre medet av de tre selskapene, og skal reise videre samme dag: Disse kan da benytte domestic transfer, som ordningen heter.

– Domestic transfer har vært savnet av våre reisende, og vi er glade for at vi nå kan tilby denne tjenesten igjen til våre passasjerer og flyselskapene, sier Ragnhild V. Hjerpsted, terminaldirektør på Oslo lufthavn, til egen pressetjeneste.

Denne merkingen

Gjennomgående billett betyr konkret at bagasjelappen er merket med sluttdestinasjonen og ikke med «OSL» når man sjekker inn i utlandet. Dersom bagasjen ikke er sjekket inn til neste destinasjon, må man bruke «gammelmåten»:

Hente den i ankomsthallen, gå gjennom tollen og sjekke inn på nytt, og deretter gå gjennom sikkerhetskontrollen. Med direkte overgang fra utenriks til innenriks blir denne prosessen forenklet og skjer mye raskere, og selve tollbehandlingen skjer mens bagasjen befinner seg på Oslo Lufthavn.

Korona-sjekk

De som benytter seg av forenklet transfer må være oppmerksomme på at de da ikke kan få tilgang til tilbudet om gratis korona-sjekk. Dette er et tilbud som utenlands-ankommende passasjerer har hatt i flere uker.

Etter avtale med helsemyndighetene er det besluttet at det ikke vil opprettes et eget testtilbud i tilknytning til Domestic Transfer. Det betyr at de passasjerene som ønsker å ta en koronatest må benytte det etablerte testsenteret som ligger i ankomsthallen. Passasjeren kan etter gjennomført test gå opp i avgangshallen, gjennom sikkerhetskontrollen og fortsette videre til sin gate, heter det i informasjonen fra flyplassen.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles