Krise i ferieparadiset: – Det er grusomt det vi opplever

Normalt skulle det kry av nordmenn og andre turister på strendene på Gran Canaria. I år er det imidlertid glissent. Foto: Bjørn Ragnar Myrvold

Nordmenns feriefavoritt hadde håpet at lave smittetall og turistbesøk fra to av de største markedene skulle bety at de populære øyene omsider skulle få besøk av millioner av turister igjen. Så kom tilbakeslaget, plutselig og uventet: – Det er grusomt det vi opplever nå, sier en hotellsjef på Kanariøyene.

Redaktøren av den skandinavisk-språklige avisen på Gran Canaria, norske Bente Storsveen Åkervall i Dag & Natt, kommenterer utviklingen med stadig flere stengte hoteller, butikker og restauranter som følge av turistsvikten slik:

Ferieparadis for mange

– For den vanlige kanarier er dette katastrofalt. Det finnes rett og slett ingenting å leve av, sier hun til flysmart24. Resultatet kan allerede merkes i form av stengte hoteller og restauranter, og lite folk på strendene.

For Gran Canaria og de andre ferieøyene er det vinteren som er den viktigste sesongen. Da er øyene ferieparadiset for mange i Europa. I år kunne de dessuten ha gleden av å ha markedet for seg selv siden andre store vinterdestinasjoner som bl.a. Thailand og Karibia stort sett er stengt på grunn av korona-smitten.

Kanariøyene har også i praksis vært stengt siden i august på grunn av stigende smittetall. Etter en knallhard innsats har det imidlertid lyktes å dempe smitten i så stor grad at både Storbritannia og Tyskland for bare litt over en uke opphevet advarselen mot å reise til øyene. Det ville bety at millioner av turister igjen ville strømme til øyene, selv om selve Spania er rød sone.

Så kom lockdown i de to viktigste markedene denne uken. Derfor har reiseselskapene både i Storbritannia og Tyskland nå varslet at de avlyser alle turer fra onsdag 4. november og foreløpig en måned fremover. Også flere flyselskaper har varslet at de innstiller planlagte turer fremover.

Skulle redde sesongen

Hotelleierne, noen av dem hadde gjenåpnet for nettopp å ta imot et stort antall tyskere og briter, er knust:

– Det er veldig vanskelig og grusomt det vi opplever, sier Nicolás Villalobos til avisen Canarias7. Han er administrerende direktør for
hotellkjeden Cordial Hotels & Resorts. For tiden er det bare Nederland og Sverige som sender turister til øyene, men dette er svært små markeder i forhold til gigantene Tyskland og Storbritannia. For nordmenn betyr det å reise dit at man må være i 10 dagers karantene ved hjemkomst.

Situasjonen er dramatisk, melder avisen: Turistindustrien anser det som alvorlig slag mot øyene, og som gjør at de går tilbake til praktisk talt null turisme.

Mange gir opp

Redaktøren av skandinaviske Dag & Natt har vært tvunget til å stanse utgivelsen inntil videre. Storsveen Åkervall mener situasjonen er prekær:

«Nå må de gi slipp og gi opp»

Bente Storsveen Åkervall. Foto: Natt & Dag

– De fleste hadde håpet og trodd at turismen sakte men sikkert skulle ta seg opp igjen etter sommeren, noe som vi alle i dag vet at ikke ble noe av. Det innebærer at mange små og store bedrifter – hoteller, restauranter og barer – som strammet inn livremmen og holdt pusten gjennom lockdown og deretter en lang sommer i håp om bedring fra høsten av, nå å de slipp og gi opp. Jeg får stadig meldinger om selvstendig næringsdrivende som må stenge, går konkurs og ikke lenger klarer å betale leverandører og lokaler. Mange er ruinerte da de skylder store summer som de hadde håpet å tjene inn i en kommende turistsesong i vinter, sier hun.

Hun mener det er fullt forståelig at briter og tyskere trekker seg tilbake:

– Det er dødelig skuffende, men samtidig forståelig. De sliter nå med en stor og økende smitte i sine respektive land og må igjen stenge grensene for å få kontroll på pandemien, sier hun.

Føler seg trygge

Mange Storsveen Åkervall har snakket med, og som befinner seg på Gran Canaria, sier at de føler seg tryggere der enn noe annet sted.

– Folk holder distanse, smitteverntiltak er godt ivaretatt og de føler seg trygge. Det er jo ikke slik at Kanariøyene er et farligere sted enn mange byer og tettsteder i Norge. Klynger man seg sammen i store mengder under bryllupsfester, fadderuker, fester eller i offentlig transport, vil man nødvendigvis utsette seg for smitte – både i innland og utland, sier Storsveen Åkervall som har flyttet hjem til Norge inntil videre.

Hun mener det er uhyre viktig at også norsk turisme hjelper øyene, som i et normalår trekker til seg en halv million norske besøkende, kan overleve på lengre sikt:

– Det er det viktig at man åpner opp i den grad det er forsvarlig, og det er vel det de enkelte land gjør. Ikke fordi de tror smitten er borte, men fordi de ser nødvendigheten av sysselsetting. Ellers så vil de motsatte konsekvensene bli så negative at de kan overskygge konsekvensene av selve koronasmitten, mener Storsveen Åkervall.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles