Vil ha korona-hurtigtesting på flyplassene

I dag fins det korona-test på Oslo Lufthavn, men kun for ankommende passasjerer. Nå vil flyselskapene også ha et slikt tilbud på avgang. Foto: Avinor

Neste uke starter Helsedirektoratet et forsøk med hurtigtesting for covid-19 i Oslo. Nå ber flyselskapene om at dette tilbudet blir tilgjengelig på Oslo Lufthavn, for å avdekke eventuell smitte på passasjerer som kommer inn og reiser ut av landet.

Testene vil gjøre det mulig å avdekke eventuell korona-smitte i løpet av bare noen minutter.

Kommunikasjonsrådgiver Thomas Berg i Helsedirektoratet opplyser til flysmart24 at direktoratet starter med utprøving av hurtigtester i Oslo neste uke.

Importsmitte

– Når denne piloten er gjennomført, vil vi vurdere i hvilke situasjonen det er aktuelt å bruke disse, sier Berg.

Med det kraftig økende smitteomfanget her i landet den senere tid, har det vært satt økt fokus på importsmitten.

På Oslo Lufthavn fins det allerede et tilbud om smitte-sjekk, men her tar det opptil flere dager å få svar. Nå mener flyselskapene at ting kan skje mye mer effektivt og gjøre innreisekarantene unødvendig hvis myndighetene velger å sette inn hurtigestere på lufthavnene.

Avdekke smitte

– Hurtigtester ved ankomst til Norge, og da først og fremst på Oslo Lufthavn vil være et svært godt tiltak for å avdekke smitte ved innreise til Norge. Jeg vil på det sterkeste anmode Helsedirektoratet om å ta dette i bruk på teststasjoner ved ankomst til Norge og på den måten raskt avdekke vite om reisende de har smitte eller ei, sier Norge-sjef for flyselskapet Emirates, Terje Grue, til flysmart24.

Han har tidligere bedt om et slikt tilbud også på avreise, siden flere land nå etter hvert forlanger an fersk covid-19 test før passasjerene slippes om bord. Fordi noen ikke har sørget for å ha en slik test eller fordi testen har vært for gammel, har selskapet måttet avvise passasjerer som har kommet til flyplassen for å bruke selskapets Dubai-rute.

Mange land krever tester

Han mener derfor det vil vil være et behov for et hurtigest-tilbud også på avgang, selv om den typen direktoratet nå skal teste ut har sine svakheter:

– Per i dag er ikke denne typen tester godkjent for bruk ved innreise til land som Forente arabiske Emirater, Sør-Afrika, Maldivene, Kenya eller Seychellene, for å nevne noen. Da må det være av typen RT-PCR som er tester fra hals. For ankommende passasjerer er det derimot lov å håpe at norske myndigheter ser dette som en metode som igjen muliggjør hjemreise og innreise til Norge, enten uten eller med svært forkortet karantene, sier Grue.

Smitte-test ved ankomst

Nye områder legger opp til å kreve test ved ankomst. I disse dager jobber også myndighetene på Kanariøyene med å innføre en regel om negativ covid-19 test for de som skal besøks ferieøyene.

Hurtigtesten vil bli tatt ved å bruke en vattpinne i nesen – på samme måte som vi tar prøver i dag. Forskjellen er at hurtigtesten gir svar automatisk i løpet av 15-20 minutter.  Det er ikke nødvendig å sende prøven til et laboratorium.

På denne måten kan kommunen raskt isolere dem som er smittet og starte smittesporing. Testen vil også kunne avlaste press på laboratoriene. Norge har kjøpt tre millioner hurtigtester. I tillegg har vi opsjon på ytterligere to millioner tester. 

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles