Ferie-favoritten vil kreve negativ korona-test av alle

Det går mot en bestemmelse der alle som skal bo på Kanariøyene må forevise en negativ korona-test ved ankomst. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Gran Canaria og de øvrige Kanariøyene vil snart kreve at turister kan bevise at de ikke er smittet av korona når de ankommer. Myndighetene er livredde for at smitten skal øke igjen, etter at øyene har klart å slå ned smitteomfanget slik at de i dag er områdene med minst smitte i hele Spania.

Mens resten av Spania stenger ned, har de spanske øyene de senere dagene åpnet opp igjen for utenlandsk besøk. På grunn av lavt smitteomfang har både Storbritannia og Tyskland, som står for mer enn halvparten av turistene som besøker øygruppen, satt i gang reiser til de populære feriemålene. Også charterselskaper i Sverige sender nå turister dit.

Frykter forverring

Hos de lokale myndighetene er frykten imidlertid stor for at smitten skal øke igjen, og ødelegge den gode smitteutviklingen. Det kan gjøre det nødvendig for landene i Europa med ny turistrestriksjoner til øyene, og føre til at turistindustrien på øyene må lukke ned igjen, skriver avisen Canarian Weekly.

Derfor forbereder øygruppens regjering nå en bestemmelse om at alle som skal sjekke inn på hotell eller andre ferieanlegg skal kunne vise en negativ covid-19 test. Den skal ikke være eldre enn 72 timer. De juridiske forberedelsene for å innføre ordningen er i gang. Dette er ventet å ta 15 dager, og derfor vil den nye bestemmelsen kunne inntre fra midten av november. Før den tid trengs det ingen slik test, melder myndighetene.

Innføres raskt

Hos den norske reisearrangøren Ving er man innforstått med at det vil komme nye regler for øyene, som er i særklasse de mest populære for nordmenn vinterstid.

– Vi har en god dialog med Kanariøyenes myndigheter, og vi er positive til at man vil tilrettelegge for en trygg ferie. Vi ser på ulike løsninger når det gjelder test før avreise for våre kunder og mener at vi fortsatt har god tid til å finne en god løsning på dette før våre første avganger som er planert senere i vinter, sier Norge-sjefen for Ving, Marie-Ann Zachrisson, til flysmart24.

Ifølge myndighetene på øyene skal det være mulig, for de som ankommer øyene uten slik test, å ta den når man ankommer hotellet. Utgiftene til testen er det turistene selv som må bære.

Spania blodrødt

Hos det norske Folkehelseinstituttets smittekart er Kanariøyene rødt område, i likhet med resten av Spania. Landet som helhet er blodrødt, med 394 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

Kanariøyene er samlet nede på 71 smittede per 100 000 innbyggere, og dette tallet har sunket hele den siste tiden. Tirsdag hadde øyene samlet bare rundt 50 nysmittede.

På Gran Canaria, nordmenns absolutte favoritt blant de populære ferieøyene, er smitteomfanget lavest, mens det på naboøya Tenerife har vært en mindre positiv kurve.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles