Gir opp vinteren – alle reiser frem til februar kansellert

Myndighetene på Kanariøyene har tegnet en egen forsikring som skal dekke utgifter turister får hvis de blir smittet under ferie på øyene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De norske charterselskapene har nå gitt opp håpet om å kunne sende norske pakketurister på vinterferie til det viktigste markedet. Alle reiser frem til februar har blitt kansellert fordi salget har sviktet på grunn av de norske reiserådene og smitteutviklingen.

Kunder som hadde kjøpt feriepakker med Ving til Kanariøyene til jul og nyttår og for opphold i januar, har derfor de siste dagene mottatt meldinger fra landets største pakkereisearrangør om at alle reiser er blitt avlyst frem til 6. februar. Normalt reiser en halv million nordmenn til øyene i løpet av et år. Vintermånedene, fra november, er hovedsesongen på øyene.

– Vi tok beslutningen om å kansellere vår charterflyvninger i vinter frem til og med januar i denne uken. Vi har allerede kontaktet berørte gjester, sier sjefen for Ving i Norge, Mari-Anne Zachrisson, til flysmart24. Også Apollo Reiser har kansellert sine vinterturer til de spanske øyene, frem til 20. februar.

Det er fullt mulig å reise inn til øyene, men nordmenn må i en 10 dagers karantene ved hjemkomst. Mange rutefly, bla. Norwegian, flyr ukentlig til Las Palmas.

Årsaken klar

Ving har hatt holdt åpen muligheten for å komme i gang med å fly nordmenn til Syden fra siste halvdel av desember. Nå har de gitt opp den målsettingen. Zachrisson bekrefter at de planlagte ukentlige turene til Gran Canaria og Tenerife er avlyst:

Det gjeldende norske reiserådet som advarer mot reiser til bl.a. Spania, varer til 15. januar. Likevel velger Ving å kansellere reiser også etter denne datoen. Ving-sjefen er åpen om årsaken:

– Bakgrunnen til den beslutningen er begrunnet i sviktende salg. Med den rådende situasjonen vi har med «røde land» og strenge reiseråd i Norge er mange avventende til å bestille ferie, sier Zachrisson.

Har også avlyst

De norske avlysningene kommer etter at de to største turistnasjonene på Kanariøyene, Tyskland og Storbritannia, har avlyst sine reiser til øyene. Derimot fortsetter bl.a. svenskene å sende gjester.

Kanariøyene har hatt så lave smittetall at flere land, med regionale reiseråd, ikke lenger advarer sine innbyggere mot å reise dit på ferie. Zachrisson sier at charterbransjen håper at også norske myndigheter skal kunne innføre regionale reiseråd. Det ville kunne åpne for reiser til Kanariøyene, selv om landet Spania er rødt.

– Per fredag var smittetallet for Kanariøyene nesten identisk med Norge. De har hatt kraftig nedgang i en lengre periode. Det er derfor det er så viktig for oss at Norge velger å følge EU-kommisjonens forslag på å måle smitte regionalt, sier Zachrisson.

Krever test

Også myndighetene på Kanariøyene har satt inn tiltak fir å unngå å få covid-19 smittede turister fra andre europeiske land til øyene. Derfor krever de nå en negativ korona-test fra hver enkelt, og den kan ikke være eldre enn 72 timer.

Ving i Sverige har allerede sagt at de skal bekoste utgiften for denne testen for sine gjester. Hos Ving i Norge sier Zachrisson:

– Nå har vi mange uker igjen til vi flyr 6. februar, god tid til å forberede oss på å hjelpe våre kunder hvis det fortsatt er krav på negativ test ved innreise, sier Ving-sjefen.

Myndighetene på Kanariøyene har også ordnet en egen forsikring for de som måtte bli covid19-syke under oppholdet,

Myndighetene på Kanariøyene har også ordnet en egen forsikring for de som måtte bli covid19-syke under oppholdet. Den skal dekke ekstrautgifter under sykdom, og også hjemtransport.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles