Se – et flyselskap som har passasjervekst

Norwegian kan notere seg for en ørliten passasjervekst siste måned. Det er det ikke mange flyselskaper som kan vise maken til. mener analytiker. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flyselskaper verden over melder om blodrøde passasjertall som følge av passasjerflukt og fly på bakken på grunn av korona-pandemien. Men det fins unntak: Den siste måneden økte faktisk Norwegian antall reisende. Ikke mye, men tallene er sorte.

Så liten er økningen at selskapet selv ikke gjorde noe nummer av den da det la frem meldingen om passasjerutviklingen torsdag. Der rapporterte de om en nedgang i passasjertallet på 90 prosent i oktober, i forhold til samme måned i fjor.

Disse tallene er annerledes

Tallene fra måned til måned er derimot annerledes. I september fløy selskapet 319 370 passasjerer, i oktober var tallet marginalt høyere – på 319 477 reisende, en pluss på 107 reisende.

Også tallet på hvor fulle flyene var økte også. Kabinfaktoren økte fra 52,8 i september til 55,3 i oktober. Dette tallet indikerer hvor stor andel av setene på flyene i drift som var fylt med betalende passasjerer gjennom denne måneden.

– Det er en meget marginal økning, men vi ror våre kunder setter pris på våre tilbud med billige flybilletter i moderne fly, sier presseansvarlig i Norwegian, Charlotte Holmbergh Jacobsson, til flysmart24.  

Konkurrent med kraftig fall

Som en liten sammenligning kan vi nevne at konkurrenten SAS hadde en tilbakegang på 2 000 fra oktober til november. Ryanair, som har hatt i gang en mye større operasjon enn Norwegian, hadde en passasjernedgang fra 5,1 millioner i september til 4,1 millioner i oktober.

– Dette er Norwegian trolldom, mener flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir til flysmart24. Han tror ikke det er mange andre flyselskaper i Europa som klarer å oppvise maken i en tid da flytrafikken har blitt strupt av pandemien. Han legger ikke for mye i en enkeltmåned, men noterer at tallene uansett er positive for det økonomisk pressede selskapet.

Kortvarig opptur

Stadig nye smitte-tiltak gjør at den kraftig reduserte flytrafikken svinger fra måned til måned. Han tror derfor ikke at at økningen for Norwegian i oktober er et fenomen som kommer til å gjenta seg de nærmeste månedene. Årsaken, mener han, ligger i den nye smitte-innstrammingen som kom fra den norske regjeringen fredag.

Der advarer den mot all reising, og ber folk om rett og slett om å holde seg hjemme. Den innfører også strengere innreisekontroll for passasjerer som kommer fra røde land. Og hele Europa er i dag rødt.

– De nye covid-19 reglene vil det slå negativt ut på innenlands reisevolumet i november. For det er på innenlands i Norge at Norwegian har de aller fleste av sine passasjerer, sier Elnæs.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles