«Smitte-bølgen angriper med økt hastighet og kraft»

Langt mellom turistene nå. Spania opplever fortsatt økende korona-smitte, og er nå det verst rammede landet i Europa ved siden av Portugal. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De ferske tallene over korona-smitten i Europa, som kom torsdag ettermiddag, peker ut et land som er i virkelig trøbbel: Spania har på få uker blitt blant de absolutte verstingene i Europa. Bare nabolandet Portugal har et høyere smittenivå for tiden.

Den kraftige smittebølgen har økt Spanias smitteomfang fra 297 smittede per 100 000 innbyggere den 13. januar til et nytt topp-nivå: I dag, et par uker senere, er tallet 1 026 smittede. Det forteller om en dramatisk forverring for landet som helhet.

Med mutert virusvariant som sprer seg og forsinkede vaksine-leveranser for de fleste land i Europa, ser det ikke lyst ut for landets livsviktige turistindustri.

Hardt ut mot krav om lettelser

Den lokale regjeringssjefen på Mallorca, Francina Armengol, har i likhet med de ansvarlige andre steder i landet, måttet gjennomføre harde nedstengings-tiltak i den senere tid. Barer, restauranter og butikker må holde stengt.

Selv om tallene for øygruppen isolert sett har falt noe de siste dagene, blir de harde tiltakene forlenget til midten av februar. Som i Norge er det frykten for hva den muterte virus-varianten kan føre til:

– Korona-viruset muterer og angriper med økende hastighet og kraft, og krever mer forsiktighet. Hver gang vi har forsøkt å lette på tiltakene har viruset rammet oss hardt. Det kan ikke skje igjen, advarer hun som et svar på krav om lettelser på tiltakene. Hun meddeler seg på egen Twitter-konto.

Heller ikke på nordmenns foretrukne ferieøy på vinteren, Gran Canaria, er situasjonen spesielt lys. Siste to ukene har smittenivået vært på 217. Det gjør at dagens smitte-tiltak med bl.a. portforbud blir forlenget.

Turistsjefen i Norge ikke optimistisk

Spania er det mest populære landet som feriemål for nordmenn. Tallene som kommer fra den europeiske smittevern-organisasjonen ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) er ikke mye oppløftende.

Overfor flysmart24 var direktøren for Spanias Ambassades turistavdeling i Norge, Juan Francisco Cervero, ikke direkte optimistisk i forrige uke.

Han sa da det høye smittenivået i Spania gjør det vanskelig å si noe bestemt om når turistsesongen kan ta til.

Han håper på en forsiktig åpning til påske. På Gran Canaria har hotell-bransjen imidlertid sagt at den ikke regner med noen åpning før etter sommeren.

Bedre og bedre for grekerne

Mens Spania kjemper i motvind, ser det langt lysere ut for turist-konkurrenten lenger øst i Middelhavet:

Hellas har på torsdagens oversikt en smittegrad på 67 per 100 000 innbyggere de siste to ukene, det er ned fra 79 i forrige uke.

Også for Hellas er det langt igjen til å innfri det norske Folkehelseinstituttets krav om å gå fra gult til grønt, som er maks 25 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

Portugal er i dag verst stilt med 1 429 smittede. Sverige har 483 smittede, Danmark 216 og Norge 105 smittede. Frankrike ligger på 405 smittede, Italia på 315 smittede mens det populære ferielandet Kroatia nå har 216 smittede.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles