Ber reisende på Gardermoen beholde munnbindet på

Det har vært påbud om å bruke munnbind på Oslo Lufthavn i flere måneder nå. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Munnbind-påbudet fjernes nå mange steder på grunn av lave smittetall og økt vaksinering. Avinor ber likevel om at alle reisende på Oslo Lufthavn fortsetter å bruke munnbind under opphold på flyplassen.

I mange måneder har bruk av munnbind vært et påbud, innført av helsemyndighetene i Ullensaker. Det er hovedflyplassens vertskommune. Påbudet omfattet både reisende og ansatte på flyplassen.

Kommunen har fjernet påbudet, slik at det ikke lenger er en forskrift og obligatorisk for alle på flyplassen å ta på seg munnbind når de går inn i terminalen.

«Føle seg trygge»

Avinor vil likevel at passasjerene fortsetter å bruke munnbind under hele oppholdet på flyplassen:

– Avinor ønsker at alle skal føle seg trygge, og oppfordrer derfor likevel alle om å bruke munnbind i terminalbygget. I samfunnet har det gjennom pandemien blitt svært vanlig å bruke munnbind, og for mange er det et trygghetsskapende element når en ferdes i områder med mye mennesker, sier kommunikasjonsrådgiver Caroline Maria Nilsen i Avinor til flysmart24.

Venter mer folk

Hun sier at oppfordringen om å bruke munnbind ikke blir mindre aktuell nå som både flyplass og flyselskaper venter at trafikken skal ta seg opp.

Det vil føre til mer trengsel og nærkontakt på flere punkter på flyplassen – fra innsjekk og sikkerhetskontroll og til ombordstigning:

– Med økt trafikk fremover blir sannsynligheten større for at det kan oppstå situasjoner i terminalen hvor det er vanskelig å holde avstand. Så vår oppfordring til alle som skal reise er: Bruk munnbind, ta hensyn til andre og hold avstand, sier Nilsen.

Slik blir det på flyene

På flyene blir det også munnbind-påbud ennå en stund fremover. Den praksisen som både SAS, Norwegian og Widerøe følger er basert på en anbefaling fra den europeiske flysikkerhetsorganisasjonen EASA, og ble innført i mai i fjor.

Anbefalingen tilsier at både ansatte og passasjerer skal ha på munnbind under hele flyvningen.

Eneste unntak er når man spiser, eller for folk som har legeattest på at de ikke kan bruke munnbind og som i tillegg kan vise frem en fersk negativ PCR-test.

Venter på beskjed

Slik vil det også bli i fortsettelsen:

– Det blir ingen endringer om bord per nå, og vil vi uansett avvente eventuelle endringer fra EASA, sier pressesjef i SAS. John Eckhoff, til flysmart24.

Munnbind-påbudet har i flere land, spesielt i USA, ført til mye bråk fordi noen har nektet å bruke det om bord. I Norge har det vært ganske få slike episoder, ifølge Luftfartstilsynet.